« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Yeni Bir Edebiyat Ateşi: Fayrap

15.09.2005 - 17:00

"Türkiye'nin edebiyat dergisi" Fayrap ilk sayısıyla okuyucuyla buluştu. Hakan Arslanbenzer yönetmenliğinde yayın hayatına başlayan dergi, edebiyat ortamını canlandırmak ve tıkanık damarlarını açmak niyetinde. Fayrap bu ilk sayısında "Türk Edebiyatı 1980 -> 2005" dosyasıyla işe koyuluyor. Son yirmi beş yılda şiir, hikaye ve romandaki durumun değerlendirildikleri yazıları sırasıyla Hakan Arslanbenzer, Uğur Kart & Ali Akyurt ve Sezgin Çevik kaleme almış. Birinci planda şiire ağırlık veren Fayrap'ın bu ilk sayısında Hakan Arslanbenzer'in "Mert Kal'ası Yalnızlık", Eren Safi'nin "Müslüm Gürses Mp3" şiirleri başı çekerken, Esma Toksoy, Melek Arslanbenzer, Aslı Serin, Hakan Kalkan ve Reha Yünlüel sayının diğer şairleri. Fayrap'ın hikayeye de ciddi anlamda yer vereceğinin müjdecisi olarak dergide dört hikayeye yer verilmiş. Rumeysa Özel ve Uğur Kart, "Hölülülü" ve Bıdıbıdı" adlı ardışık hikayelerle dikkat çekici bir deneme yaparken, Nurcan Toprak'tan "Berbat Sularda" ve Raymond Carver'den "Kendini Benim Yerime Koy" sayının diğer hikayelerini oluşturmakta. Hakan Arslanbenzer, "Kalp Atışları" köşesinde Kültür Bakanı Atilla Koç'u şiir ve gelişmişlik arasında bir bağ kuran sözleri üzerine, Eren Safi de "Cambaz ve General" adlı yazısında Efe Murat, Ah Muhsin Ünlü ve Murat Menteş üzerine değerlendirmelerini okuyucuyla paylaşıyor. Hüseyin Rahmi Göktaş'ın -en kök sesine dair dilbilimsel çalışması, Mustafa Temur'un Ziya Paşa ve Hanife Öz'ün de Kurt Vonnegut üzerine kaleme incelemeler de Fayrap'ın diğer yazıları.

Türk Edebiyatı: 1980 -> 2005

Fayrap, son yirmi beş yılın Türk edebiyatını kolaycılığa kaçıp türleri bölmeden şiir, hikaye ve roman üzerine üç yazıyla toparlayarak büyük bir yükün altına giriyor. Hakan Arslanbenzer, 1990 Kuşağı'nın olmadığı ile ilgili tespitini yaptığı yazısında yine de henüz deney halindeki şairlerin hareketlerinin takip edilmesi gerektiğini öneriyor. Uğur Kart ve Ali Akyurt ise, Türk hikayesinin ana hatlarıyla iki yoldan ilerlediği tespiti üzerine kurulmuş yazılarında günümüz hikayesinin istikametini görmeye çalışıyorlar. Sezgin Çevik ise, romanın son yıllarda popülerleşmenin sancılarını çektiğini ve romancının romanının önüne geçtiğinin altını çiziyor.

Ezra Pound Türk müydü?

Hakan Arslanbenzer, Kalp Atışları köşesinde, Kültür Bakanı Atilla Koç'un "şiirin az gelişmiş ülkelerde daha gelişkin olduğu" demecinden yola çıkarak toplum gelişkinliğinin şiir ve roman üzerinde olası etkileriyle ilgili kafalardaki yerleşik fikirleri duman ediyor. Ve sonuçta şu soruya takılıyor: "Ezra Pound Türk müydü?"

Hölülülü

Fayrap hikayeyle ciddi anlamda ilgilendiğini az ama iyi hikaye yayımlama özeniyle gösteriyor. Rumeysa Özel ve Uğur Kart'ın kaleme aldığı bu ardışık iki hikaye bir bakış açısı denemesi. Okuyucuya kadın erkek arasındaki iletişimsizlikle ilgili teknik ve eğlenceli bir metin sunuyor.

"Türkiye'nin edebiyat dergisi" Fayrap ilk sayısıyla okuyucuyla buluştu. Hakan Arslanbenzer yönetmenliğinde yayın hayatına başlayan dergi, edebiyat ortamını canlandırmak ve tıkanık damarlarını açmak niyetinde.  
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!