Yıl:3 Dönem:2 Sayı:9/21

       

     
  SİNEMA HABERLERİ


ANKARA FİLM FESTİVALİ'NİN YARIŞMALI BÖLÜMLERİNDEKİ SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ BELİRLENDİ

14. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin hazırlıkları hızla sürüyor.

Festivalin yarışmalı bölümlerindeki Seçiciler Kurulu üyeleri belirlendi. Ulusal Uzun Film Yarışması'nın Seçiciler Kurulu şu isimlerden oluştu:

Tomris Giritlioğlu (Yönetmen), Mahinur Ergun (Yönetmen ve Senaryo Yazarı), Sevin Okyay (Sinema Yazarı), Başak Köklükaya (Oyuncu), Yard.Doç.Dr. Ruken Öztürk (AÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi).

Ulusal Kısa Film Ve Canlandırma Yarışması'nın Seçiciler Kurulu'nda ise şu isimler yer aldı:

Erkut Onart (Kültür Danışmanı), Nazan Özcan (Radikal Gazetesi yazarı), Zarife Öztürk (Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Ali Pekşen (Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Emrah Dönmez (Kısa Film Yönetmeni).

Uluslararası Kısa Film ve Canlandırma Yarışması'nın seçiciler kurulu üyeleri ise şunlar:

Ersan Ocak (Video Filmci), Astrid Kühl (Kısa Filmci), Hasan Najafi (Kısa Film Yönetmeni), Stravros Chassapis (Drama Film Festivali Yöneticisi, Yönetmen).


Dünya Sinemasından

40'dan fazla yabancı filmin gösterileceği bu yılki festivalde Gürcistan, İsveç ve Japonya filmleri toplu gösterimleri yapılacak. Ankaralı sinemaseverler Festival sırasında ünlü Fransız sinema yönetmeni Alain Resnais'nin filmlerinden bir demeti de izleme olanağı bulacaklar.


Ulusal Uzun Film

Ankara Film Festivali Yürütme Kurulu bu yıl yaptığı bir değişiklikle festival kapsamına Popüler Türk Edebiyatı'ndan Sinemaya adlı bir bölümü de ekledi. Festival süresince Kerime Nadir, Muazzez Tahsin Berkand ve Esat Mahmut Karakurt'un eserlerinden sinemaya aktarılan 6 film izleyiciye sunulacak. Bu filmler şunlar:

Hıçkırık (Atıf Yılmaz), Samanyolu (Orhan Aksoy), Kezban (Arşevir Alyanak), Sarmaşık Gülleri (Nejat Saydam), Son Gece (Memduh Ün), Ankara Ekspresi (Muzaffer Arslan).

Türk filmi meraklıları festivalde ayrıca bu yıl Aziz Nesin Emek Ödülü kapsamında Gani Turanlı için düzenlenen Özel Gösterim izleyebilecekler. Programa alınan ve Turanlı'nın görüntü yönetmenliğini yaptığı filmler şunlar: Aşk ve Kin (Turgut N. Demiral), Düğün (Lütfi Ö. Akad), Ağıt (Yılmaz Güney).


Yarışmaya Son Başvuru Tarihi 15 Ekim

Her yıl yapılmakta olan Ulusal Uzun Film Yarışması için son başvuru tarihi 15 Ekim 2002 olarak belirlendi. Bu yıl 20 dolayında filmin katılması bekleniyor.


Film Afişleri Sergisi

Uluslararası Ankara Film Festivali kapsamında eski Türk filmleri afişlerinden oluşan bir de sergi açılacak. Sergide 50 kadar film afişi ve bu filmlere ilişkin fotoğraflar yer alacak.


Kısa Film

Festivalin en renkli bölümlerinden birini oluşturan Uluslararası Kısa Film Yarışma ve Gösterim bölümüne bu yıl 170'in üzerinde başvuru oldu. Ön eleme sonucunda bu filmlerden 30'u yarışma için seçilirken, 10'u da gösterim programına alındı. Farklı ülkelerden üyelerin oluşturduğu Seçiciler Kurulu'nun değerlendireceği yarışma filmleri Meksika, Almanya, İspanya,İtalya, İran, Belçika gibi bir çok ülkenin kısa filmcilerinin yapımlarından oluşmakta.

Uluslararası Kısa Film ve Canlandırma Yarışması'nın Seçiciler Kurulu üyeleri ise şunlar:

Ersan Ocak (Video Filmci), Astrid Kühl (Kısa Filmci), Hasan Najafi (Kısa Film Yönetmeni), Stravros Chassapis (Drama Film Festivali Yöneticisi, yönetmen).

Ayrıca "Video ve Kısa Film" başlıklı bir panel, çeşitli performans ve yerleştirmeleri de festival süresince görmek mümkün olacaktır.

Kısa film yapımını ülkemizde özendirmek ve bu alanda yeni bir hareketlilik yaratmak amacıyla her yıl düzenlenen Ulusal Kısa Film ve Canlandırma Yarışması'nda da 22 film yarışacak. Ayrıca 6 film de gösterim programında yer alacak.Ön eleme kurulu kararı ile yarışmaya dahil edilen filmlerin listesi şöyle:

Yabancılar (Ozan Onat), Ayrılık Müziği (Özge Yoksulabakan ), Salt Lake (Tan Tolga Demirci), Ebru (Sema Demir), Zymotik-Amaurosis (Ozan Adam), Suçlu (Aclan Büyüktürkoğlu Bates), "Muzaffer Muzaffer!!" (Tunay Sevinç), Çera (Faruk Kurtuluş), Sıkıntının Rengi (Oktay Yalın), Beden Monoloğu (M. Cem Yardımcı), Issız (Arzu Birol), Et Girmeyen Yere Dert Girmez (F. Funda Akbulut), Zor (Esra Oral-Fahri Özkahramanlı), Balonların Dili Olsa (Yakup Uygun), Fısıltılar (Emre Yalgın), Uykudan Önce (Mehmet Hakyemez), Onbir (Uğur Aydedim), Baskın (Altan Sebüktekin), Babamın Kulesi (Tankut Kılınç), Duvar (Turgut Şekeroğlu), Oyun (Elif Usman), Arkadaş (Ozan Uzunoğlu)

Yarışmanın Seçiciler Kurulu: Erkut Onart (Kültür Danışmanı), Nazan Özcan (Radikal Gazetesi yazarı), Zarife Öztürk (Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Ali Pekşen (Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Emrah Dönmez (Kısa Film Yönetmeni)

Bu yıl 22 Kasım 2002 Cuma günü Saklıkent'te yapılacak olan Kısa Film Partisi kısa filmcileri sinema dışında bir mekanda bir araya getirecek. Partide performans sanatçısı Ali Demirel görsel-işitsel bir gösteri yapacak.


Belgesel Film

Belgesel Film Bölümü geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yarışma ve gösterim bölümlerinden oluşuyor. Yarışmaya amatör ve profesyonel ulusal belgesel filmler katılıyor. Yapılan ön eleme sonucu amatör kategoride 7, profesyonel kategoride de 6 film yarışmaya katılma hakkı elde etti. Yarışmaya katılacak filmler ve yönetmenleri şunlar:

Profesyonel Dal
Boğaz'a Sürgün(Merlyn Solakhan-Manfred Blank), Nazım Hikmet (Can Dündar), Koleksiyoncu (Pelin Esmer), Sonra (Metin Yeğin), Orada Bir Köy Var (Ayhan Özvatan), Kafdağı'nın Ardı Asya 1. Bölüm: "Bozkırın Sesi" (Daver Atabey).

Amatör Dal
Oyun (Serhan Şahin-Burcu Şahinyavuz), Hayaller Birer Kırık Ayna (Özgür Doğan-Orhan Eskiköy), Rıbat (Özgür Arık-Değer Kavaz), Martonaltı (Hacı Mehmet Duranoğlu), Etiler Nokta (Ulaş Zeybek), Pera'dan Beyoğlu'na (Aslı Sayılır), Zamanın Saati (Murat Tuncel).


Savaş Devam Ediyor!

Gösterim bölümünde de Türkiye'nin yanı sıra Kanada, Hollanda, İspanya, Avustralya, İran, İngiltere, Avusturya, Japonya, Bosna-Hersek gibi farklı ülkelerden pek çok film izleyicilerle buluşacak.

Bu yılki gösterim programının özel bir bölümü var: "Savaş Devam Ediyor!". Bu bölümde belgesel sinemacıların bakışıyla dünyanın farklı bölgelerindeki savaşlar ve sonuçları üzerine yapılmış filmler gösterilecek. Dünyanın farklı bölgelerindeki savaşların ve uzantılarının belgesel sinemacının gözüyle ve duyarlılığıyla anlatıldığı bir film seçkisi. Kısa filmlerle de desteklenen bu program Saygon'dan Kudüs'e, Saray Bosna'dan Berlin'e savaşı anlatıyor.

Bu filmlerin yönetmenlerinin de katılacağı panelde belgesel sinemanın yine bu bölümde yer alıyor. Panelistler arasında Türk izleyicilerin yakından tanıdıkları bir isim de var: Çoşkun Aral Ankaralılar aynı tarihlerde Çoşkun Aral'ın sıcak savaş görüntülerinin yer aldığı bir fotoğraf sergisini de izleyebilecekler.

Belgesel programının bütün etkinlikleri Çankaya Belediyesi'nin Kavaklıdere'deki Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurul Üyeleri şu isimlerden oluştu:

Uğur Kutay (Öğretim Elemanı), Sezgin Türk (Bağımsız Belgeselci), Tahsin İşbilen (Bağımsız Belgeselci), Aydın Engin (Gazeteci), Kaya Özakgün (Öğretim Elemanı)


Sponsorlar:

14. Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl da Çankaya Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kültür Bakanlığı ve TRT'nin ana sponsorluğuyla gerçekleştiriliyor. Show TV, CNBC-e, Sheraton Otel ve TR Net de Festival'in diğer sponsorları arasında yer alıyor.



TÜRK FİLM ARŞİVİ'NDEN

Duygu Sağıroğlu'nun "Bitmeyen Yol"u yıllar sonra 'ilk defa yeni kopyasıyla' izleyiciyle buluşacak. Bu yıl otuzyedi yaşına basan filmin gösteriminde Fikret Hakan'ın da 50. Sanat yılı kutlanacak.

Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek olan Avrupa Filmleri Festivali, 'Türk Film Arşivinden' dosyasında, Duygu Sağıroğlu'nun Bitmeyen Yol'unu ve Atıf Yılmaz'ın Ah Güzel İstanbul'unu da gösterecek. 50. Sanat Yılı'nı kutlayan Fikret Hakan da "Bitmeyen Yol"un gösterimine katılacak.

Bitmeyen Yol, kopyası olmadığı için yıllarca seyirci karşısına çıkarılamadı. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi'nin katkılarıyla ve Kodak sponsorluğunda yeni bir kopyası çıkarılan film, Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği Avrupa Filmleri Festivali kapsamında gösterilecek filmlerin arasında yer alacak.

Duygu Sağıroğlu'nun filmografisinde olduğu kadar, Türk Sinema tarihinde de önemli bir yeri olan 1965 yapımı film, çekildiği dönemde cesur sahneleriyle dikkat çekmiş ve dönemin sansür anlayışıyla uzun süre mücadele etmek zorunda kalmıştı. Uzun mücadelesi sonucu yurtiçi ve yurt dışında gösterilme olanağı bulan film, yıllar sonra ilk defa, yeni kopyasıyla beyazperdede izlenebilecek.

İç göç olgusunu merkezine alan film, bir yandan işsizlik sorununu işlerken, bir yandan da ülkedeki emek sömürüsüne göndermelerde bulunuyor Türk Sinema Tarhinin öncü filmlerinden biri olarak kabul edilen Bitmeyen Yol; Tuncel Kurtiz'den Fikret Hakan'a zengin kadrosuyla da dikkatleri çekiyor.

Festivalin diğer bir sürprizi ise filmin oyuncularından Fikret Hakan'ın açılışa ve film gösterimine katılacak olması. 11 Ekim'de Ankara'da yapılacak gösterime katılacak olan usta oyuncu, 18 Ekim'deki Bursa gösteriminde de bulunacak. Bu buluşmanın filmin yıllar sonra yeni kopyasıyla izleyici karşısına çıkmasından başka önemli bir özelliği daha var. O da Bitmeyen Yol'un otuzyedi yaşına bastığı bu yılda Fikret Hakan'ın da sanat hayatındaki 50. Yılı dolduruyor olması. Oynadığı filmi yıllar sonra ilk kez izleyecek olan usta oyuncuya 50. Sanat Yılı nedeniyle özel bir ödül de verilecek.


'Artiz' adayı ve fotoğrafçının öyküsü

'Türk Film Arşivi' dosyasında gösterilecek bir diğer film de Atıf Yılmaz'ın ödüllü filmi Ah Güzel İstanbul. 1966 yapımı film, 1967 yılında San Remo'daki Bordighera Güldürü Filmleri Festivali'nde Gümüş Ağaç Plakası Ödülü'ne değer bulunmuş.Köyünden kaçıp 'artiz' olmak için İstanbul'a gelen saf köylü kızıyla yaşlı bir sokak fotoğrafçısının dostluğu üzerine kurulmuş film, bu ilginç dostluğun acı bir güldürüsü. Bu naif güldürünün başrollerini Sadri alışık ve Ayla Algan paylaşıyor.



GEÇMİŞİ OLMAYAN ADAM

"Finlandiya Üçlemesi"nin bu yıl Cannes Film Festivali'nde 3 ödül birden alan ikinci filmi GEÇMİŞİ OLMAYAN ADAM, bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek olan Avrupa Filmleri Festivali kapsamında, ilk defa Türk izleyiciyle buluşacak.

Kendisinin 'Tutunamayanlar Üçlemesi' adını verdiği ama daha çok 'İşçi Üçlemesi' adıyla bilinen serinin yaratıcısı olarak tanınan Finli yönetmen Aki Kaurismäki'nin bol ödüllü filmi 'Geçmişi Olmayan Adam', 8. Avrupa Filmleri Festivali kapsamında ülkemizde de gösterilecek.

Ülkesindeki sorunlara odaklanan Finli yönetmen işsizlik sorununu ele aldığı 'Fin Üçlemesi' serisinin ilk filmi "Sürüklenen Bulutlar"ı 1996 yılında çekmişti. Bundan altı yıl sonra senaryosunu yazıp yönettiği 2002 yapımı "Geçmişi Olmayan Adam"daysa işsizliğin yanı sıra, evsizlik sorununu da ele alan Kaurismaki; serinin ikinci filminde, ülkesinin bireyi hiçe sayan bürokrasisini, duyarsız sosyal yardım sistemini ve küreselleşmenin sokaktaki adama etkilerini acımasızca eleştiriyor.

Saldırıya uğrayıp hafızasını kaybeden bir adam, Helsinki'nin bir kenar mahallesinde barakalarda yaşayan işsiz ve fakir insanların yanında yeni bir yaşama başlar. Çalıntı elektrik kullanan, çok ilkel ve zor koşullarda yaşayan bu insanlar "Geçmişi Olmayan Adam"ı dostluk ne insancılıkla aralarına kabul ederler. "Küçük İnsanlar"ın bu rengarenk dünyasında herkes birbirine sevgi ve saygıyla yaklaşmaktadır

İzleyicileri Fin usulü büyülü gerçekçilik dünyasına davet eden yönetmen, filminin başına fantastik bir sahne koymakla beraber, izleyiciye gerçekle bağını koparmış bir masal anlatmıyor. Gerek biçimsel, gerekse tematik açıdan istikrarlı ve sistematik bir sinemacı olduğunu kanıtlamış olan Kaurismaki, Fin Üüçlemesi'nin ikinci filmi Geçmişi Olmayan Adam'da toplumsal gerçekçiliği bir kenara bırakıp, insanın para ve hırsa sahip olmaksızın da değerli bir varlık olabileceğinin altını çiziyor. 

Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Kiliseler Birliği Özel Ödülü'ne değer görülen Geçmişi Olmayan Adam; Hamburg'da Douglas Sirk Ödülü'nü, Huesca'da Luis Bunuel Ödülü aldı. Sekizinci Avrupa Filmleri Festivali aracılığıyla türk izleyicisiyle de buluşacak olan film, tam anlamıyla gerçek bir sinema şöleni. 

Aki Kaurismaki 1957 yılında Finlandiya'nın Orimatilla kentinde doğdu. Tampere Üniversitesi'nde gazetecilik okudu. Burada film derneklerinde çeşitli faaliyetlere katıldı. Sinemaya, 1980'lerin başında ağabeyi Mika'nın filmlerinde oyunculuk ve senaryo yazarlığı yaparak adım attı. 198?'de Dostoyevski'nin romanından uyarladığı Suç ve Ceza ile ilk uzun metrajlı dramasını çekti. Diğer edebiyat uyarlamaları arasında Shakespeare'in klasik ROYAL DRAMA'sı Hamlet'i Helsinki sanayi bölgesinin acayip dalaverelerine taşıdığı HAMLET GOES BUSINESS'ı ve Puccini'nin La Boheme operasıyla meşhur olan ve Henri Murger'in Bohem Yaşamından Sahneler adlı romanında yarattığı sefil sanatçıların maceralarının çağdaş bir uyarlaması olan BOHEMIAN LIFE'ı (1992) sayabiliriz.

Gerek biçimsel, gerek tematik açıdan istikrarlı ve sistematik bir sinemacı olduğunu kanıtlamış olan Kaurismaki'nin yönetmenliğinin en önemli özellikleri yalın ve disiplinli anlatımı, geleneklerin gücünün bilincinde olması ve çoğu zaman sertçe kullandığı kara mizahı. Kaurismaki'nin, yaşamın kenarına itilmiş, yersiz yurtsuz karakterlerini sunuş biçimi onları bu konuma iten baskın toplumsal değerlerin eleştirisinin yanında bu insanların yaşamlarını daha iyi anlamamızı sağlamayı amaçlayan ahlaki sorumluluğu da taşır.

Kaurismaki 'Tutunamayanlar Üçlemesi' ismini verdiği ama daha çok 'İşçi üçlemesi' adıyla bilinen serisine, çöp toplayarak geçinen bir adamla süpermarkette kasiyerlik yapan bir kadının Fin usulü aşkını hem romantik hayallerden uzak durarak hem de günlük hayatın gerçeklerini tekdüzeliğe çevirmeden anlattığı SHADOWS IN PARADISE (1986) ile başladı. Bu üçlemeyi, Helsinki'nin beton ormanında işsiz ve evsiz kalan bir adamın maceralarını kuno alan Ariel (1988) ve Andersen'in masalını işçi sınıfının bir incelemesine çevirdiği THE MATCH FACTORY GIRL (1990) ile tamamladı.

Müziği yaşam biçimlerini simgelemekle kalmayıp aynı zamanda basmakalıp kurallara karşı bir başkaldırı aracı olarak gören Kaurismaki sözde dünyanın en kötü Rock grubu olan Leningrad Cowboys (Leningrad Kovboyları) üzerinde de üç filmlik bir seri yapmıştır.

Son yıllarda tekrar ülkesindeki sorunlara odaklanan yönetmen Finlandiya'da işsizlik üzerine yeni bir üçlemeye başladı. DRIFTING CLOUDS (1996) işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarına rağmen rağmen yaşamlarını onurlu bir şekilde sürdürmeye çalışan bir çiftin öyküsün anlatıyor. Bu üçlemenin ikinci filmi olan Geçmişi Olmayan Adam (2002), Cannes Film Festivali'nde JURY GRAND PRIX'yi ve Huesca Film Festivali'nde Luis Bunuel Ödülü'nü kazandı.



SANATÇI VE İKTİDAR DOSYASINDA İKİ FİLM

Sekizinci Avrupa Filmleri Festivali'nin Sanatçı ve İktidar Dosyası'ndan bir başyapıt: MEPHISTO

Sekizinci Avrupa Filmleri Festivali Sanatçı ve İktidar Dosyası kapsamında göstereceği iki Macar filmiyle, sanatçı ve iktidar arasındaki ilişkiyi ele alıyor. Macar Sineması'nın özgün yönetmenlerinden Istvan Szabo'nun Mephisto ve Taraf Tutmak filmleri, sanatçının iktidarla ilişkisi merkezinde eski soruları yepyeni biçimlerle yeniden soruyor.

Kendi deneyimini sanatsal görüntülere aktarmayı seçen Szabo'nun neredeyse tüm filmlerini birbirine bağlayan unsur, tarihsel gerçeklerle yüzleşmeye çalışan bir iç hesaplaşma teması. Szabo'nun filmlerindeki görüntüler, şiirsellik, düş gibi kavramlar, sıradan insanların küçük dramları, huzursuzluk, başarı, aşk, zevk, gerilim ve coşkuları ve Macaristan'ın savaş sonrası acılarının ayrıntılı anlatımını içeriyor. Festival kapsamında gösterilecek iki filminde de sanat-siyaset-sanatçı-devlet ilişkilerinin karmaşık çözümsüzlüğünü ele alan yönetmen, karakterlerini pek çok soruyla başbaşa bırakıyor.


MEPHISTO

Szabo'nu Oscar'lı filmi Mephisto,sinema tarihinin başyapıtlarından biri olarak biliniyor. En iyi Yabancı Film Oscar'ını alan 1981 yapımı film, Cannes'da da En İyi Senaryo ve FIPRESCI ödüllerine değer bulunmuş. David Di Donatello'dan En İyi Yabancı Film, En İyi Yabancı Erkek Oyuncu; İtalyan Film Eleştirmenleri'nden Gümüş Kurdele; Londra Film Eleştirmenleri'nden ALFS Ödülü, Yılın Yabancı Filmi; Amerika ulusal Eleştirmenler Birliği'nden NBR Ödülü, En iyi Yabancı Film Ödülü; Pecs'den Büyük Ödül; Budapest'den En İyi Yönetmen; Cadiz'den En İyi Film; Warsaw'dan da En İyi Yabancı Film ödüllerini alan Mephısto, Klaus Mann'ın 1936 yılında sürgündeyken yazdığı aynı adlı romandan uyarlanmış.

Istvan Szabo, Mephisto'da; Sol düşüncelere sahip olması ve bir işçi tiyatrosu kurmayı düşlemesine karşın, ünlü olabilmek ve yükselebilmek için ruhunu Nazilere satan bir tiyatro sanatçısının hikayesini anlatıyor. Szabo'nun sanatçı-iktidar ilişkisini ustaca incelediği Mephisto, özellikle Klaus Maria Brandauer'in olağanüstü oyunu ve filmin görsel olarak dönemi yansıtmadaki başarısıyla bir başyapıt olarak sinema tarihin en önemli filmleri arasında gösteriliyor.


TARAF TUTMAK

Sanatçı ve İktidar dosyası'nda yer alan diğer bir Szabo filmi de Harvey Keitel'ın başrolünüğ üstlendiği ve gerçek bir hikayeden yola çıkan Taraf Tutmak. Mar Del Plata'dan ADF Görüntü Yönetmeni Ödülü; Kodak Ödülü; OCIC Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen Ödülü; Uluslararası Aksiyon ve Macera Filmleri Festivali'nden Jüri Ödülü; Valencia'dan da Jüri Özel Ödülü alan film, 1946 yılında Berlin'de geçiyor.

Savaştan sonra müttefiklerce başlatılan "Almanya'yı Nazilerden Arındırma" operasyonu çerçevesinde, Binbaşı Steve Arnold, ünlü orkestra şefi Dr. WilhelmFurtwangler'in Nazi geçmişini araştırmakla görevlendirilir. Binbaşı'ya ne olursa olsun Furtwangler'i suçlu bulması gerektiği söylenir. Sivil hayatta sigorta müfettişi olan Binbaşı'nın müzikle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Furtwangler'in hiçbir zaman Nazi Partisi'ne üye olmadığının ve birçok Yahudi'ye tyardım ettiğinin ortaya çıkması Binbaşı'nın işini zorlaştırır. Istvan Szabo'nun, sanatçının toplumdaki yeri, sanat ve politika arasındaki ilişki, suçluluk duyguları ve Avrupa ve Amerika arasındaki kültür çatışmasını konu alan filmi Taraf Tutmak, Harvey Keitel ve Swtellan Skarsgard'ın üstün performansıyla dikkat çekiyor.



MAVİ DÜNYA

Baba oğul Sverak'lardan destansı bir savaş öyküsü

Gezici Festival'in Ankara ayağındaki dördüncü gününde sıradışı bir savaş öyküsü izleyiciyle buluşacak. Çek asıllı genç yönetmen Jan Sverak'ın yönettiği Mavi Dünya'nın senaryosunu yönetmenin babası olan Zdenek Sverak yazmış. 1997'deki ortak çalışmaları Kolya ile En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazanan baba oğul bu kez klasik anlatımlı destansı İkinci Dünya Savaşı öyküsüyle karşımızdalar.

1939'da Çekoslovakya Nazilerce işgal edilince İngiltere'ye kaçan ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne katılıp Almanlar'a karşı savaşan iki Çek pilotun ana karakterlerini oluşturduğu filmin başında 1950 yılında Çekoslovakya'da bir hapishanede yatan ve eski bir SS subayı doktor tarafından tedavi edilen pilotumuzu görüyoruz.

Zor da olsa İngiliz yaşam tarzına alışan, göklerde sürekli Alman uçaklarıyla dalaşan, her an ölümle burun buruna gelen ve aynı kadına aşık olan iki arkadaşın bazen komik bazen hüzünlü gelişen öyküsünü anlatan Mavi Dünya, bir aşk ve arkadaşlık öyküsü olmaktan öte, kısmen 1969 yapımı "Battle of Britain" adlı filmden alınan dramatik savaş sahneleri ve kullanılan özel efektler ile görsel açıdan da oldukça başarılı.

En İyi Yönetmen, İzleyici Ödülü, Eleştirmenler Ödülü, En İyi Görüntü, En İyi Kurgu, En İyi Müzik dallarında Çek Aslan ödüllerini alan film, ülkelerini Nazi işgalinden kurtarmak için kahramanca savaşan ama savaştan sonra ihanete uğrayan Çek pilotlara bir saygı duruşu niteliğinde.



3. ULUSLARARASI İZMİR KISA FİLM FESTİVALİ

19-30 Kasım 2002

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali'nin web sitesi yenilendi. Festivale başvurular yeni web sitesin üzerinden online olarak kabul edilecek.

Tüm kısa filmcilere açık olan festival ile ilgili biraz bilgi...

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, Türkiye'de kısa filme ve kısa filmcilere gereken önemin verilmesine önemli katkılarda bulunan ve bir çok yeni oluşumun başlangıcına öncülük etmiştir.

Türkiye ve dünyada ki geçmiş festival yapılarını ve göz önüne alarak oluşturduğu programlar ile ülkemizdeki festival anlayışını değiştirmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda festivalin sadece film gösterilen etkinlikler olmasının dışına çıkılmıştır.

Festival kapsamında düzenlenen söyleşilerle kısa filmcilerin kendi aralarında ve seyirci ile direkt iletişim kurmaları sağlanmıştır.

Hazırlanan workshop atölyelerinde festival tarihleri arasında bir kısa film çekimi için olanaklar sağlanmış ve tamamlanarak festivalin final gecesinde gösterilmiştir.

"Türk Sinemasından Siyah Beyaz Kareler" adlı resim sergisi sinemaseverlerlerin beğenisine sunuldu.

Festivalde, Konuk Sinema Okulu olarak davetli olan Münih Sinema Okulu filmleri Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde gösterildi ayrıca düzenlenen söyleşi ile iki eğitim kurumu arasında yeni köprüler kuruldu.

Festival Konuklarının birarada olabilmeleri için gerekli koşullar hazırlanarak daha yakından iletişim kurmalarına olanak sağlanmıştır.

Festivalin programı içinde çeşitli sunumlar ve performanslar ile program zenginleştirildi.

Ayrıca, Festival Cafeleri ve Festival Butik çalışmalarıyla kentin festivale katılması sağlandı.

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali olarak festival dönemi dışında Özel Saint Joseph Lisesinde "SİNEMA KISACA" adlı dört günlük bir etkinlik düzenlendi, ayrıca halen Özel Ege Lisesinde üç gurupla kısa film çalışmaları yürütülmektedir.

Dolayısıyla Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali; sadece film gösteren bir etkinlik olmanın çok dışında, gerçek bir festivaldir.

Festivalde buluşmak üzere...

Kayhan Kırmızıgül
Festival Yönetmeni

Ayrıntılı bilgi için: kayhan@izmirkisafilm.org



GIBARA INTERNATIONAL NON-BUDGET FILM FESTIVAL (KÜBA)

6 - 10 Kasım 2002

Kültür Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden gelen bilgilere göre, 6 - 10 Kasım 2002 tarihleri arasında Küba'nın Gibara kentinde "1. ULUSLARARASI KÜÇÜK BÜTÇELİ FİLMLER FESTİVALİ" düzenlenmiştir. Festivalin "Çekilmemiş Senaryo Yarışması" bölümüne katılacak olan senaryoların bütçelerinin 200.000 US dolar civarında olması ve dijital film için düşünülen bu senaryoların 80-120 sayfa arasında olması gerekmektedir. Yarışmadaki uzun ve kısa film gösterimine 16 mm veya 35 mm'lik tüm filmler katılabilecektir. Ayrıca kısa film yarışması bölümüne film, belgesel, reklam, eğitimsel filmler ve müzik klipleri alanında katılacak olan eserler için başvuruların 3 Haziran - 30 Ağustos tarihleri arasında yapılması istenmektedir. Festivale katılan yönetmenlerin, Kültür Bakanlığı'mızdan Genel Müdür Yardımcısı Sayın Fırat Doğançay'ı da (Tel: 0.312.3100291) bilgilendirmeleri rica edilmektedir.

http://www.cubacine.cu/cinepobre/english.html
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV