Yıl:3 Dönem:2 Sayı:7/19

       

     
  SİNEMA HABERLERİ


SIRA YARIŞMADA...

Festival'de Çin, Bulgaristan, İsrail, Hollanda, Tayland, Norveç, İran, Polonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve Türkiye olmak üzere 12 farklı ülkeden 12 film Altın Lâle ödülü için yarışacak. Çok çekişmeli geçmesi beklenen Uluslararası Yarışma'da bu yıl "sanat" temasına eğilen veya edebiyat uyarlaması olan birbirinden iddialı filmler yer alıyor.

21. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bir haftayı geride bırakırken ikinci ve son haftasına yarışma heyecanıyla giriyor. Uluslararası Yarışma'ya katılan filmler bu hafta boyunca Jüri'nin ve seyircinin karşısına çıkacak. Festival'de Çin, Bulgaristan, İsrail, Hollanda, Tayland, Norveç, İran, Polonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve Türkiye olmak üzere 12 farklı ülkeden 12 film Altın Lâle ödülü için yarışacak.

Çok çekişmeli geçmesi beklenen Uluslararası Yarışma'da bu yıl "sanat" temasına eğilen veya edebiyat uyarlaması olan birbirinden iddialı filmler yer alıyor. Ülkesi Norveç'te gişelerde büyük başarı kazanan "Elling", çok tutulan bir romandan uyarlanmış. Petter Naess'in bu ikinci uzun metrajlı filmi, toplumda yerini bulmaya çalışan iki uyumsuzun maceraları etrafında gelişen bir komedi.

Yarışmaya Almanya'dan katılan Oliver Hirschbiegel imzalı "Deney" (Das Experiment) de gerek ülkesi Almanya'da gerekse dünya festivallerinde şimdiden bir çok ödül kazanmış bir yapıt. Bu ustaca işlenmiş gerilim filminde, psikolojik bir deneye gönüllü olarak katılan eski bir gazetecinin soluk kesen serüveni anlatılıyor.

"Benim Karım Artist" (Ma femme est une actrice), Fransız oyuncu-yönetmen Yvan Attal'ın kendi özyaşam öyküsünden esinlenerek çektiği bir film. Attal, hayat arkadaşı aktris Charlotte Gainsbourg'la ilişkisini temel alarak sinema sektörü içinde yer alan bir çiftin yaşamına eğlenceli bir bakış atıyor.

Don Boyd'un "Krallığım" (My Kingdom) adlı yapıtı, Shakespeare'in "Kral Lear"inden günümüz İngiltere'sinin yeraltı dünyasına serbestçe uyarlanmış. Richard Harris başta olmak üzere başarılı bir oyuncu kadrosuna sahip olan film, çocuklarla yaşlı ebeveynleri arasındaki ilişki ve başarı hırsı üzerine odaklanıyor.

Polonyalı yönetmen Wojciech Marczewski'nin "Weiser"i ise, ömür boyu peşini bırakmayan bir çocukluk anısının izini sürmeye karar veren bir adamın öyküsünü anlatan Pawell Huelle imzalı romanın beyazperde uyarlaması.

Uzakdoğu sineması adına Altın Lâle için yarışacak olan "Bırakma" (Zuotian), geçen yılki Festival'de izlediğimiz "Suzhou Nehri"nin oyuncusu Jia Hongsheng'in trajik öyküsünü konu alıyor. Dramatik belgesel niteliğindeki bu etkileyici filmin yönetmeni, yine Festival'de izlediğimiz "Banyo"dan tanıdığımız Zhang Yang.

Yine bir başka Asya ülkesinden, Tayland'dan gelen "Jan Dara"da, filme adını veren kahramanın destansı öyküsü anlatılıyor. Ülkenin genç ve yetenekli yönetmenlerinden Nonzee Nimibutr, erotik öğelerle bezeli bu üçüncü filmini tartışmalı bir romandan uyarlamış.

Uluslararası Yarışma'da İran sineması da bir filmle temsil ediliyor: Maziar Miri'nin "Bitmemiş Şarkı"sının (Qateh-ye-Natamam) konusu ülkede kadınlara uygulanan şarkı söyleme yasağı. Filmde, genç bir müzikolog adını çokça duyduğu kayıp bir kadın şarkıcının izini bulmaya çalışıyor.

Bulgaristan yapımı "Amerika Mektubu" (Prismo do Amerika) ise, Sofya ile ABD arasında gidip gelen öyküsü ve yine bir şarkının izini sürmesiyle dikkat çekiyor. Film, ülkesinde saygın bir belgeselci olarak tanınan Iglika Triffonova'nın ilk kurmaca yapıtı.

Eski bir mahalle sineması etrafında gelişen İsrail yapımı "Kanunsuzlar Meydanı" (Kikar Ha'Halomot), yönetmeni Benny Torati'ye ülkesinde En İyi Yönetmen ödülü kazandırmıştı.

Altın Lâle yarışına Hollanda'dan katılan Ineke Smits'in ilk yönetmenlik denemesi "Magonya" (Magonia) ise, babasından masallar dinleyen bir çocuğun hayal dünyasında canlanan birbirinden çarpıcı üç öykü aracılığıyla öykü anlatmanın büyülü yanlarını irdeliyor.

Uluslararası Yarışma'da Türkiye'yi bu yıl Zeki Demirkubuz'un "Yazgı" adlı filmi temsil ediyor. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü alan ve Albert Camus'nün "Yabancı" adlı ünlü romanından esinlenen film, iradesini kullanmayı reddeden bir muhasebecinin öyküsünü anlatıyor.

Altın Lâle ödülünün sahibi, Festival'in 27 Nisan Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek olan Kapanış Töreni'nde açıklanacak.



CANNES'DA YARIŞACAK FİLMLER

Bu yıl 55'incisi düzenlenen festival, Woody Allen'ın "Hollywood Ending" adlı filminin yarışma dışı gösterimiyle başlayacak. Listede Filistin'den Güney Kore'ye, İran'dan Rusya'ya 22 film yer alırken Cannes'da yine Türk filmi görülmüyor.
Atom Egoyan tarafından Kanada'da çevrilen "Ararat" ise yarışma dışı kaldı.

Altın Palmiye ödülüne aday gösterilen filmlerin ve yönetmenlerinin listesi şu şekilde açıklandı:

Punch-Drunk Love - Paul Thomas Anderson (ABD)
Bowling for Columbine - Michael Moore (ABD)
About Schmidt - Alexander Payne (ABD)
Demonlover - Olivier Assayas (Fransa)
Irreversible - Gaspar Noe (Fransa)
L'adversaire - Nicole Garcia (Fransa)
Marie-Jo et ses deux amours - Robert Guediguian (Fransa)
L'Ora di Religione, Il Sorriso di mia - Madre Marco Bellochio (İtalya)
Spider - David Cronenberg (Kanada)
Le Fils - Luc and Jean-Pierre Dardenne (Belçika)
Kedma - Amos Gitai (İsrail)
Chihwaseon - Im Kwon-taek (Güney Kore)
Ren Xiao Yao - Jia Zhang Ke (Çin)
Mies Vailla Menneisyytta - Aki Kaurismaki (Finlandiya)
10 - Abbas Kiarostami (İran)
All or Nothing - Mike Leigh (İngiltere)
Sweet Sixteen - Ken Loach (İngiltere)
24-Hour Party People - Michael Winterbottom (İngiltere)
O Principio da Incerteza - Manoel de Oliveira (Portekiz)
The Pianist - Roman Polanski (Fransa)
Russian Ark - Alexandre Sokurov (Rusya)
Intervention Divine - Elia Süleyman - (Filistin)



TÜRKİYE'YE ÖDÜL

Kanada Sinemacılar Topluluğu, Kaan Akalın'a kısa metrajlı film dalında birincilik verdi.

Kanada Sinemacılar Topluluğu (Canadian Society of Cinematographers) tarafından her yıl ülkenin en başarılı çalışmalarına verilen ödüller kapsamında bu yıl genç bir Türk sinemacının kısa metrajlı filmi birincilik kazandı. 1979 İstanbul doğumlu Kaan Akalın'ın birincilik ödülü kazanan 'Patterns' filmi, hafızasını yitirmiş bir genç adamın yaşadığı karmaşık duyguları ustalıkla ekrana yansıtan ilginç bir çalışma.

Filmin senaryosu, yapımı ve kurgusu tamamen Akalın'a ait olan bu film aynı zamanda Ryerson Polytechnic Universitesi tarafından da yılın en başarılı sinematografi ödülünü kazandı.

1980 yılından beri ailesi ile Kanada'da yaşamakta olan gencin sinema tutkusu Fransa'daki eğitimi sırasında alevlendi ve film eğitimini Toronto'da tamamladı. Akalın'ın sıradışı animasyon, film, müzik ve fotograf çalışmalarının örneklerine www.zapruderfilms.com adresinden ulaşabilirsiniz.



ÇEVRE FİLMLERİ BAŞLIYOR...

TÜRSAK Vakfı, birincisini 05 - 10 Haziran 1997 yılında Bodrum'da düzenlediği ve her yıl 05 Haziran'ın "Dünya Çevre Günü" olması sebebiyle Haziran ayında geleneksel olarak gerçekleştirdiği "Uluslararası Çevre Filmleri Festivali"nin altıncısını bu yıl 01 - 06 Haziran 2002 tarihinde gerçekleştireceği açıklandı.

"Uluslararası Çevre Filmleri Festivali" Türkiye'nin ilk tematik festivali olma özelliğini taşıyor ve bugüne kadar, uzun metraj ve belgesel olarak izleyicilere yaklaşık 400 filmi ücretsiz olarak ulaştırmış oluyor. Bu yıl etkinliğin yöreye kazandırdığı kültürel boyutun sürekliliğini korumak ve Bodrum halkı ile ilçedeki sivil toplum örgütlerinden gelen yoğun taleplere cevap verebilmek amacıyla festivalin aynı zamanda Bodrum'da da yapılması kararlaştırılmış.

Bu düşünceyle altıncısı, İstanbul ve Bodrum'da gerçekleştirilecek olan ve her yıl olduğu gibi bu yılda WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin danışmanlığında düzenlenecek olan Festivalin ana teması, Birleşmiş Milletlerin bu yıl "çevre" konusunda belirlediği temaya paralel olarak "Dağlar ve Ekoturizm" olarak belirlendi.

Festivalde yer alacak olan "Dağlar ve Ekoturizm" konulu uzun metraj ve belgesel film gösterimlerinin yanı sıra, festivalin üretime yönelik bölümünü oluşturan ve her yıl geleneksel olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliği ile yürütülen "Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu"nda yine İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin işbirliğiyle ve "Doğal Çevre İle İletişim" ana başlığında altıncı kez düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca bu yıl ilk kez "Dağlar ve Dağ İnsanları" konulu Fotoğraf Yarışması da etkenlekler arasında yer alıyor.

Festivalin Paralel Etkinlikler bölümünde, "Ekoturizm Nedir, Ne Değildir?" Paneli; Türkiye'de ekoturizmin geliştirilebilmesi için climbing, rafting, tracking, vb. gibi alternatif sporların tanıtımlarının gerçekleştirileceği mini bir fuar; Jack Ives'in 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Tokyo'da düzenlediği "Dağ Fotoğrafları" sergisi; ünlü bir dağcımızın festival için etkinlik öncesinde bir dağa tırmanışı ve "Dağlar ve Ekoturizm" konulu dia gösterileri de festival kapsamında yapılacaktır.



5. UÇAN SÜPÜRGE KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ

Kısa filmlerle sinemaya adım atan sinemacıların yüreklendirilmesi amacıyla özel bir bölümün olacağı ve 60 kısa filmin ücretsiz gösterime sunulacağı festivalde, "Canlandırma Sineması"ndan kadın yönetmenlerin farklı ve özgün çizgilerine de yer verilecek.

Türkiye'nin ilk ve tek kadın filmleri festivali olan "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali" 2-9 Mayıs 2002 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festivalin organizasyon komitesi tarafından yapılan açıklamada, 35 uzun, 60 kısa olmak üzere yaklaşık 85 filmin, belirli başlıklar altında sinemaseverlerle buluşacağı bildirildi. Kısa filmlere özel bir programın hazırlandığı ve bu özel bölümle kısa filme gereken önemin gösterilmesi, kısa filmlerle sinemaya adım atan sinemacıların yüreklendirilmesinin amaçlandığı da belirtiliyor. 60 kısa filmin ücretsiz gösterime sunulacağı festivalde, "Canlandırma Sineması"ndan kadın yönetmenlerin farklı ve özgün çizgilerine de yer verilecek. İran sinemasından örneklerin de yer alacağı organizasyon bu yıl 5. yaşına giriyor.



FANTASTİK FİLMLER REKABETİ

Fantezi, bilim-kurgu ve korku filmleri sevenler kendi aralarında yarışıyor. "Harry Potter" ve "Buffy the Vampire Slayer (Vampir Avcısı Buffy)" filmleri Bilimkurgu, Fantezi ve Korku Filmleri Akademisi tarafından bu yıl 28.'si dağıtılacak olan Satürn Ödülleri için aday gösterildi. The Hollywood Gazetesinin haberine göre, "Harry Potter ve Felsefe Taşı" aralarında 'en iyi fantezi film' de olmak üzere toplam dokuz dalda aday olurken New Line şirketinden çıkan "Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği" ile Fransız yapımı "Kurtların Kardeşliği" sekizer dalda aday oldular.

Bu arada "Buffy" filminin oyuncuları Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, James Marsters ve Michelle Trachtenberg, hep birlikte aday gösterilirken, "Enterprise" adlı TV serisinin oyuncuları Scott Bakula, Connor Trinneer ve Jolene Blalock da aday gösterilen diğer isimler. Steven Spielberg'in "A.I. Artificial Intelligence" (Yapay Zeka) adlı filmi ise en iyi bilimkurgu dalını daiçeren yedi dalda aday oldu. Satürn Ödülleri Haziran ayında Centrury City'de dağıtılacak. Tören sırasında Paramount'un yöneticisi Sherry Lansing'e de film yapımcılığına önemli katkıları nedeniyle Dr. Donald A. Reed Ödülü verilecek.
Ana kategorilerde aday olan filmler:

EN İYİ BİLİMKURGU:
"A.I. Artificial Intelligence"
"Jurassic Park III"
"The One"
"Planet of the Apes"
"Lara Croft: Tomb Raider"
"Vanilla Sky"

EN İYİ FANTEZİ FİLMİ:
"Harry Potter and the Sorcerer's Stone"
"Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring"
"Monsters Inc."
"The Mummy Returns"
"Shrek"
"Spy Kids"

EN İYİ KORKU FİLMİ
"The Devil's Backbone"
"Thirteen Ghosts"
"From Hell"
"Hannibal"
"Jeepers Creepers"

EN İYİ AKSİYON/MACERA/GERİLİM FİLMİ
"Brotherhood of the Wolf"
"Joy Ride"
"Mulholland Drive"
"Black Hawk Down"
"The Man Who Wasn't There"
"Memento"



'KÜLTÜRLERİN BULUŞMASI'

1-5 Ekim arasında gerçekleştirilecek festivalin hazırlıklarına başlandı.

Türk Sineması'nın her yıl 1-5 Ekim tarihleri arasında kalbinin attığı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin, hazırlıklarına başlandı. 39. Altın Portakal Film Festivali'nin ana teması, "Kültürlerin Buluşması" olarak belirlendi. Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Göksel Kumsal, yaptığı açıklamada, Türk Sineması'na katkı sağlamak ve sinema filmi üretimi desteklemek amacıyla yıllardır devam eden Altın Portakal Film Festivali için, bu yıl da zengin bir program hazırlandığını söyledi. Vali Ertuğrul Dokuzoğlu başkanlığındaki Festival Danışma Kurulu'nun toplantılarını sürdüğünü ve programların önümüzdeki ay ortaya çıkacağını kaydeden Kumsal, Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı'nın, her etkinliğe yansıtılacak festival ana temasını belirlediğini bildirdi.


11 Eylül'den Sonra

Festivalin sanat ve kültür misyonlarıyla barışa açılan bir pencere olmasını amaçladıklarını kaydeden Kumsal, bu amaçla önceki yıl Türk-Yunan dostluğu ekseninde festivalin ana temasının "Barış", geçen yıl da "İletişim" olduğunu anımsattı. Bu yıl festival ana temasıyla ilgili Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı'nın, dünyayı sarsan ABD'deki 11 Eylül terörist saldırısı ve sonrasını göz önüne aldığını anlatan Kumsal, şunları söyledi: "11 Eylül sonrasında ortaya çıkan konjonktür bize, farklı kültürlerinin birbirini tanımadığını gösterdi. Dünya'daki savaşların nedeni iletişimsizliktir. Festivalin geçen yıllardaki (Barış) ve (İletişim), temaları bu konudaki haklılığımızı ortaya koydu. Vakfımızın tespit ettiği öngörü ışığında, festivalin bu yılki ana teması da 'Kültürlerin Buluşması' olarak belirlendi. 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Asya ve Avrupa kültürlerini sanat aracılığıyla biraraya getirmeyi hedefliyoruz. Dünya kültürlerinin birbirini anlamasını; sanatla, kültürle ve iletişimle birbirlerini tanımalarını istiyoruz."

Kumsal, ana temaya doğrultusunda Avrupa'dan İtalya, Yunanistan, Fransa, Hollanda, Asya'dan Azerbaycan ve Kazakistan'ın festivale davet edildiğini, bu ülkelerle sanat ve sinemaları aracılığıyla buluşma gerçekleşeceğini bildirdi. Konuk 6 ülkenin festivale ikişer filmle katılacağını, 12 eserin seçimi için büyükelçilikler aracılığıyla bu ülkelerle temasa geçtiklerini bildiren Kumsal, büyükelçiliklerden ülkelerinin tanıtımı ve kültürünü en iyi yansıtan son 3 yılda çevrilen filmlerin belirlenmesini istediklerini de söyledi.


Hollanda ile İşbirliği

Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı'nın, bir süre önce Hollanda'daki Kulsan Türkiye-Hollanda Kültür Sanat Vakfı ile Türkiye-Hollanda Dostluk Vakfı adlı 2 kuruluşla kardeş vakıf olduğunu kaydeden Göksel Kumsal, bundan böyle ortak etkinlikler için, Hollanda ile her yıl işbirliği yapılacağını duyurdu.

Kumsal, bu işbirliğinin adımlarının 39. Altın Portakal Film Festivali'nde atılacağını ve festivalin "minyatürünün", Hollanda'da da yapılacağını açıkladı. Kumsal, şu bilgiyi verdi: "Bu sene festivale katılan sinema sanatçıları ile Amsterdam'da Altın Portakal Film Festivali'nin minyatürünü yapacağız. Kulsan Türkiye-Hollanda Kültür Sanat Vakfı yetkilileri, geçen yıl festivale konuk olmuşlardı. Özellikle Antalya'da sanatçıların kortejinden ve halkın ilgisinden çok etkilenmişler. Hollanda'da bu korteji gerçekleştirmeyi istediler. Kortejin geçişi için Amsterdam'da özel bir güzergah belirlendi. Sanatçı korteji önce Türklerin yaşadığı bölgede, daha sonra da Hollanda vatandaşlarının yaşadıkları yerlerdeki güzergahta 6 ve 8 Ekim'de geçiş yapacak."


Katılım Zorunluluğu

Türk Sineması'nın bu yıl son derece üretken olduğunu, yeni yapımlar ortaya konulduğunu ve 10'dan fazla filmin "Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması"na katılımının beklendiğini belirten Kumsal, film başvurularının haziran ayından itibaren kabul edileceğini bildirdi. Kumsal, geçen yıl oluşturulan yönetmeliğe rağmen, kapanış gecesi uygulanamayan "Vakfın kabul ettiği geçerli mazeret dışında, törene katılmayan sanatçıya ödül verilememesi" kuralının bu yıl kesinlikle uygulanacağını kaydetti.

Yönetmeliğin bu kuralının uygulanabilmesi için Festival Danışma Kurulu ile Ulusal Sinema Platformu'nun da görüşlerinin alınacağını dile getiren Kumsal, "(Sanatçılar gelmeli) dememiz yetmiyorsa; ödül kazanan ancak, filminin galasına ya da ödül törenine geçerli mazereti olmaksızın hiçbir şekilde katılmayan sanatçıya ödülü verilmeyecek. Bu kural bu yıl kararlılıkla uygulanacak" diye konuştu.
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV