Yıl:2 Dönem:2 Sayı:3/15

       

     
  KISA FİLM VE BELGESEL HABERLERİ


2. RASTGELE ULUSLARARASI BALIKÇI VE DENİZ BELGESELLERİ FESTİVALİ

Foça 14 -17 Ağustos 2002

"RASTGELE Uluslararası Balıkçı ve Deniz Belgeselleri Festivali"nin ikincisi 14-18 Ağustos 2002 tarihleri arasında Foça'da yapılacaktır.

Foça (Fokaia) balıkçılarının ve bölge halkının aktif katılımı ve talebi ile ortaya çıkan Rastgele Festivali'ne, konu ile ilgili gerçekleştirilmiş bütün dünya belgesellerini davet ediyoruz.

UNDP'nin de destek verdiği bu etkinlik deniz ekosisteminin korunmasını, balıkçıların desteklenmesini ve paylaşma duygusunu bir platform olarak benimsiyor.

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Foça Yerel Gündem 21 ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) olarak birlikte düzenlediğimiz "RASTGELE Uluslararası Balıkçı ve Deniz Belgeselleri Festivali yine geçen yıl olduğu gibi Akdeniz balıkçılarının ve konuyla ilgili bilim adamlarının ve sanatçıların katılımı ile toplu konuşmalar; balık tutma, ağ onarma, olta bağlama, motor, vb... yarışmalar ile özgün kimliğini sürdürecek.

'RASTGELE' Uluslararası Balıkçılık ve Deniz Belgeselleri Festivali'nde sizi belgesellerinizle ve özgün önerilerinizle aramızda görmek istiyoruz.


KATILIM KOŞULLARI

- Filmin bir adet VHS-PAL kopyasını, metnini, katılım formlarını ve filme ait afiş, fotoğraflar ve set fotoğraflarını en geç 15 Nisan 2002 tarihine kadar iletmeniz gerekmektedir.

- Festivalde gösterim Türkçe ve İngilizce yapılacaktır.

- VHS kopya ile film metninin ve İngilizce çevirisinin PC Text Only formatında bir disket ve aynı zamanda A4 çıkışı olarak yollanması gerekmektedir.

- Festivale birden fazla filmle katılabilirsiniz.

- Festival gösterimleri Betacam SP/PAL formatında yapılacaktır.

- Kabul edilen filmlerin Betacam format olarak en geç 1 Haziran 2002'de Festival Komitesi'ne ulaştırılması gerekmektedir.

- Belirtilen tarih ve kurallara uymayan katılımlar kesinlikle etkinlik dışı bırakılacaktır.

- Festivale kabul edilen filmler BSB arşivine alınacak, söz konusu festivaldeki gösterimlerin dışında, Ankara Film Festivali, Göçer Sinema, Ay Işığı Belgeselleri ve 1001 Belgesel Etkinlikleri kapsamında, kent ve üniversite gösterimlerinde yer alacaktır. (Ticari olmayan Kültürel Amaçlı Etkinliklerde)

İletişim:
Bahriye KABADAYI, Bingöl ELMAS, Evren ÖZSELÇUK
Tel: +212 231 39 31-32 33 / Fax: +212 232 61 47
Adres: Prof. Orhan Ersek Sk. 66/2 80200
Teşvikiye / İSTANBUL



1. AFM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ FİLM FESTİVALİ

AFM Sinemaları'nın bu yıl ilk kez düzenleyeceği "Bağımsız Film Festivali"ne kısa filmleri ile katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 3 Aralık 2001.

Katılım için gerekli şartlar ise söyle açıklanmış AFM tarafından:

- 2000 - 2001 yıllarında içten sevdikleri, çok güvendikleri ve 20 dakikayı aşmayan kurmaca, canlandırma veya deneysel bir kısa film yapmış olmaları;

- Bu kısa filmi 17 - 28 Ocak tarihleri arasında İstanbul'da yaplacak olan 1. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali seyircilerinin beğenisine sunmayı arzu etmeleri;

- Bu filmin bir vhs kopyasını, yönetmenin kısa özgeçmişi, filmin özeti ve format bilgileriyle birlikte 3 Aralık 2001 tarihine kadar aşağıdaki adrese göndermeleri gerekmektedir.

- Seçilen filmler 18 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında festival kapsamında gösterime girecek, seyirci oylaması sonucunda en çok beğenilen filmin yönetmeni ödüllendirilecektir.

- Gönderilen VHS kopyalar festival arşivinde saklanacaktır.

- 8 mm ve 16 mm film formatları kabul edilmemektedir.

Adres:
AFM Beyoğlu Fitaş Sineması, İstiklal Cad. No 24-26 80070 Beyoğlu / İstanbul

Tel: (212) 219 17 52

Serra Ciliv
serra.ciliv@ifistanbul.com
kisafilm@afm.com.tr



7. AVRUPA FİLMLERİ FESTİVALİ KISA FİLM İZLEYİCİ ÖDÜLÜ AÇIKLANDI

12 Ekim - 7 Kasım 2001 tarihleri arasında Ankara, Bursa, İzmir ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen 7. Avrupa Filmleri Festivali kapsamında bu yıl ilk kez verilen izleyici ödülünü Garri Bardine'nin Adagio filmi aldı. 1000$ tutarında para ödülü kazanan filmin uluslararası birçok ödülü var. Festivalde en çok beğenilen diğer filmler ise, Virgil Vildrich'in Fotokopi Dükkânı, Esen Işık'ın Dönüşü Olmayan Yolculuk ve Phil Mulloy'un Hoşgörüsüzlük filmleri oldu.


Talihliler:

C. Deniz Bulgurcu - ANKARA
Hande Tuna - ANKARA
Övgü Bursalı - İZMİR
Ahmet Katıksız - İZMİR
Veysel Vesek - DİYARBAKIR
Mehmet Güzel - DİYARBAKIR
Melih Apa - DİYARBAKIR
Gökçe Özgün - BURSA
Onur Tetik - BURSA
Hatun Yetkin - BURSA

http://www.europeanfilmfestival.com
info@europeanfilmfestival.com



İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ "KISA FİLM AKŞAMLARI"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Salonunda Cuma akşamları "Kısa Film Akşamları" başlığı altında Kısa Film Gösterimleri düzenlenecektir.

Bu gösterimler "Bilgi de Sinema" kuşağı altında el ilanları, basın bültenleri ve İnternet flyerları ile tanıtılacaktır.
220 kişilik salonda 35 mm - Betacam - DVCAM - Mini DV'den gösterim olanağı vardır.

VHS'den gösterim yapılmayacaktır.

Filmlerden sonra yönetmenlerle sohbet olacaktır.

Ne yazık ki herhangi bir gösterim ücreti ödenmeyecektir.

Gösterimde kullanılacak tüm filmler (eğer yönetmenin böyle bir olanağı yoksa) bölümümüz tarafından DVCAM e veya Betacam'a aktarılacaktır. Bu aktarım sadece gösterim ve arşivleme amacıyla yapılacak ve filmler üniversite arşivinde saklanacaktır.

Filmler ticari amaçla kullanılmayacak ve tekrar gösterim yapılması gerektiğinde mutlaka yönetmenin izni alınacaktır.

Konuyla ilgilenenlerin en kısa surede Sinema TV bölümünden Zeynep Dadak'a (zdadak@bilgi.edu.tr) başvurmaları gerekmektedir.

Tel: 0212 - 216 22 22'den 521



ULUSLARARASI ANİMASYON FİLMLER FESTİVALİ

BÜSK bu sene 3 ayrı koldan çalışmalarını sürdürecek: Kısa Film Grubu, Film Analizi Grubu ve Dergi Çalışması.

Kısa Film grubu, BÜSK'ün uzun zamandır önem vermediği (belki de veremediği) "kısa film" çekme pratiğini tüm süreçleriyle (senaryo aşamasından kurguya kadar) gerçekleştirmeye çalışacak. Bunun için de öncelikle çeşitli seminerler düzenlenecek. Bunlardan ilki olan "Senaryo Seminerleri" başlamış bulunmaktadır. Seminerlerden sonra bu dönem için iki kısa film, 2. dönem için de bilimsel niteliği olan bir belgesel film projesinin gerçekleştirilmesi düşünülüyor. (Belgesel filmin teorik çalışmalarına yazın başlanmıştı. Ayrıca yazın bir kısa film çekildi).

Film analizi çalışma grubunda önceden belirlenen bir programla sinema tarihinin çeşitli filmleri izleyip tartışılıyor. 'Görüntü' çalışmaları daha çok kitap okuma ve kişisel sunumlarla yapılacak.

Cihan Balunak
cbalunak@yahoo.com



23. İFSAK ULUSAL KISA FİLM VE BELGESEL YARIŞMASI

1. Yarışmaya T.C. uyruklu olanlar katılabilir. İFSAK Yönetim Kurulu üyeleri yarışmaya katılamazlar.

2. Süresi 20 dakikayı aşmayan kısa filmler (kurmaca, canlandırma, deneysel, video-art) ve 30 dakikayı aşmayan belgesel filmler sayı ve konu sınırlaması gözetmeksizin yarışmada yer alabilir.

3. Sinema ve video filmleri ayrı ayrı değerlendirilir.

4. Film formatında katılacak yapıtların bu formatta tamamlanmış olması gerekmektedir.

5. Yarışmaya gönderilen yapıtların, yarışmacı adı konularak ve ticari amaç gözetmeksizin çoğaltılması, gösterilerde yer alması yarışmacı tarafından kabul edilmiş sayılır.

6. Orijinal formatı ne olursa olsun, tertip komitesine, filmin VHS kopyası gönderilir. Yarışmaya katılan yapıtların VHS kopyası İFSAK arşivinde saklanır.

7. Filmlerin Türkçe veya Türkçe altyazılı olması gerekmektedir.

8. Seçici kurul yargısı kesindir.

9. Ödül alan yönetmenlere birer başarı plaketi verilir.

10. Ön elemeyi geçen filmler, ULUSLARARASI İSTANBUL KISA FİLM GÜNLERİ tertip komitesi uygun gördüğü takdirde, festivalde Türkiye'yi temsil eder.

11. Yarışmaya o yıl içinde çekilmiş filmler kabul edilir.

12. Yarışmaya son katılım tarihi 31 Aralık 2001'dir.

13. Ön Seçici Kurul: Hasan Özgen (Belgesel Film Yönetmeni), Alin Taşçiyan (Gazeteci), Hilmi Etikan (Festival Yöneticisi), Arzu Şenyurt (İFSAK Başkan Yardımcısı)

14. Tek Seçici: Nuri Bilge Ceylan

Yarışma Başvuru Adresi:
İFSAK
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği
İstiklal Cad. Ayhan Işık Sok. Özverim Apt. No: 34/2
Beyoğlu / İSTANBUL

Tel: 0.212.292 42 01 - 2921807
Fax: 0.212.252 44 61



ULUSLARARASI ANİMASYON FİLMLER FESTİVALİ

İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da düzenlenecek olan I. Uluslararası Animasyon (Canlandırma) Filmler Festivali klasik animasyondan, bilgisayar animasyonuna ve diğer bağımsız deneysel çalışmalara kadar pek çok uluslararası yapımı, izleyicisiyle buluşturarak, Türkiye'de önemli bir eksiliği gidermeyi tasarlamaktadır.

Yaklaşık 20 ülkeden 200'e yakın kısa ve uzun metraj filmi izleyicilerle ÜCRETSİZ olarak buluşturmayı hedefleyen Festival, ülkemizin genç ve yetişkinlerin yanı sıra çocukları da hedef kitlesi olarak bir festival ortamının içine sokmayı amaçlamaktadır.

Tüm dünyada bu alanda yapılan çalışmalarla nedeniyle büyük bir kitleye sahip olan ve ülkemizde de geniş bir izleyici kitlesi olduğuna inandığımız canlandırma sinemasını tanıtmak, bu konuda emek harcayan sanatçıların eserlerini izleyici ile buluşturmak ve bu konuda yeni ürünler sunmak isteyen Türk animasyoncuları yüreklendirmek amacıyla yola çıkan festival programı aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:

Dünya Canlandırma Sinemasından Seçmeler: Bu bölümde çeşitli ülkelerden, 35mm, 16mm, ve video formatlarında 150-200 kısa metraj film gösterilecektir.

Bir Usta, Beş Film: Bir canlandırma ustasının klasik beş filminin bu bölümde gösterilmesi planlanmaktadır.

Hollanda'da Canlandırma Sineması: Her sene bir ülke canlandırma sinemasının seçkin örneklerinin gösterileceği bu bölümün birinci konuk ülkesi bu sanat dalındaki başarılarıyla tanınan Hollanda.

Canlandırma Filmler Yarışması: Son üç yıl içinde yapılmış 35 filmlik bir gösterim programıyla, her formattan çeşitli ülke filmlerinin yarışacağı bu bölümde uluslar arası bir jüri festivalin en iyi filmlerini belirleyecektir.

Çocuklar için Çizgi Filmler: 8-12 yaş arası çocuklara ulaşmak isteyen bu programda çocuklara yönelik çeşitli filmler gündüz saatleri içerisinde gösterilecektir.

Animeler: Ülkemizde Japon animasyonlarının çocuklara yönelik olan yapıtları tanınmakta ve oldukça sevilmekte. Bu festivalde ise Japon animasyonun başka bir boyutu ele alınarak, ülkemizde çok kısıtlı bir grup tarafından bilinen ama dünya çapında dev bir hayran kitlesine ve çok büyük bir üne sahip olan ve genellikle yetişkinlere hitap eden yaklaşık 40 Japon animasyon filminin gösterimi gerçekleşecektir.

A'dan Z'ye Canlandırma: Canlandırma sinemasının her türünden örnekler bir başlık altında gösterilecektir.

Öğrenci Filmleri: Türkiye'deki tek animasyon bölümüne sahip olan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğrenci ve Mezunlarının kısa-uzun metraj eserlerinin sergileneceği bu bölümde ayrıca bir kişiye Jüri Özel Ödülü verilecektir.

Forum, Sergi ve Paneller: Festival kapsamında ayrıca düzenlenecek forumlar, sergiler ve konuk sinemacılarla yapılacak söyleşilerle de, izleyicilerin aktif olarak bu sanat dalına katılımının sağlanması planlanmaktadır.

Ayıntılı Bilgi ve Destek için:
Murat Aksu
aksumurat@hotmail.com



TRT'DEN KISA FİLM ÇEKMEK İSTEYENLERE DESTEK

Lütfü Özalay tarafından başlatılan, ancak beklenmedik ölümü ile ara verilen "GENÇ SİNEMACILAR" programı, TRT'deki arkadaşları tarafından sürdürülüyor. Programın sorumluluğunu bu kez bayan Süreyya Garipoğlu üstleniyor. Program tüm genç sinemacılara altyapı olanağı sunuyor. Eğer elinizde ilginç bir senaryo varsa ve bunu filme çekmek istiyorsanız, bu olanağı değerlendirebilirsiniz.

Adres:
GENÇ SİNEMACILAR
TRT Genel Müdürlüğü Gençlik Programları C Blok Kat:7 No:720
Oran / ANKARA

Tel: 0.312.491 27 90



3. KUBABA ULUSLARARASI ARKEOLOJİ BELGESELLERİ FESTİVALİ

29-31 Mart 2002 Antalya

Belgesel Sinemacılar Birliği ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nün birlikte düzenledikleri bu festival, toplumların, insanlık tarihini, belgeseller aracılığı ile paylaşmasını hedefleyen bir sanat-düşünce platformudur.


KATILIM KOŞULLARI

- Festivale, arkeolojik konularda gerçekleştirilmiş her türde belgesel filmle katılabilirsiniz.

- Film metnini, bir adet VHS-PAL kopyayı, katılım formlarını filme ait görsel materyali (filmden fotoğraf, set arkası fotoğraf, filme ait afiş) en geç 1 Ocak 2002 tarihine kadar iletmeniz gerekmektedir.

- VHS kopya ile film metninin ve İngilizce çevirisinin PC Text Only formatında bir disket ve ayni zamanda A4 çıkışı olarak yollanması gerekmektedir.

- Festivale birden fazla filmle katılabilirsiniz.

- Festival gösterimleri Betacam SP/PAL formatında yapılacaktır. Kabul edilen filmlerin Betacam format olarak en geç 1 Şubat 2002'de Festival Komitesi'ne ulaştırılması gerekmektedir.

- Festival 29-30-31 Mart 2002 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

- Belirtilen tarih ve kurallara uymayan katılımlar kesinlikle etkinlik dışı bırakılacaktır.

- Kabul edilen filmler söz konusu festivaldeki gösterimler dışında, Belgesel Sinemacılar Birliği'nin arşivinde yer alacak; ticari olmayan kültürel ve eğitim amaçlı gösterimlerde kullanılacaktır.

- KUBABA festivali, her yıl Antalya'da gerçekleştirilmekte ve daha sonra Türkiye'nin çeşitli kentlerinde tekrarlanmaktadır.

İletişim:
Bahriye KABADAYI, Bingöl ELMAS, Evren ÖZSELÇUK
Tel: +212 231 39 31-32 33
Fax: +212 232 61 47
E-mail: info@bsb-adf.org
Adres: Prof. Orhan Ersek Sk. 66/2 80200
Teşvikiye / İSTANBUL

http://www.bsb-adf.org



KISA FİLMCİLER DERNEĞİ

Kısa film yönetmenlerini bir birlik altında toplamak amacıyla, başkanlığını Oktay Güzeloğlu'nun yaptığı "İstanbul Kısa Filmciler Derneği" kuruldu. Oktay Güzeloğlu, hedeflerine ulaşabilmek için özveri ile çalıştıklarını, özellikle gençlerden gelecek katkılara büyük gereksinim duyduklarını açıkladı. Yakın hedeflerinin kısa film arşivi oluşturmak, sinema seminerleri ve atölye çalışmaları düzenlemek, aylık yayın organı çıkarmak, festivallere katılan kısa film yönetmenlerinin haklarını korumak, söyleşi ve paneller düzenlemek, yarışmalar organize etmek olduğunu belirtti. En kısa zamanda bir lokal açılması için çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Adres: Nuru Ziya Sok. 41/1 Beyoğlu / İstanbul
Tel: 0.212.2444142
Fax: 0.212.2441738
Lokal Tel: 0.212.2527373
E-mail: istkısafilmder@yahoo.com



SELÇUK ÜNİVERSİTESİ 2. ÖĞRENCİ FİLMLERİ FESTİVALİ

Mayıs 2002

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından "KISA-CA" adı altında geçen yıl 1.'si düzenlenen "Öğrenci Filmleri Festivali" bu yıl daha geniş kapsamlı, ulusal düzeyde ve yine yarışmalı bölümler şeklinde gerçekleştirilecektir. Festival bu yıl mayıs ayının son haftasında gerçekleştirilecektir. Festival bünyesinde çeşitli kısa film söyleşiler, workshop çalışmaları, sergiler gerçekleştirilecektir. Ön elemeyi geçen filmlere kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel film dallarında 1.'lik, 2.'lik, 3.'lük ve jüri özel ödülleri verilecektir. Katılmak isteyenlerin, filmlerin birer adet VHS kopyasını, filme ve yönetmene ilişkin bilgileri, set fotoğraflarını ve açık adreslerini bir dosya halinde aşağıdaki adrese göndermeleri gerekmektedir:

Adres: Yrd. Doç. Dr. Aytekin Can
Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampusu İletişim Fakültesi Selçuklu / Konya
aytekin@karatay1.cc.selcuk.edu.tr



İFSAK KISA FİLM ATÖLYESİ

Mehmet Hakyemez ve Selim Evci şubat ayı içerisinde, İFSAK kapsamında bir atölye çalışmasına başlıyorlar. Katılmak isteyenler için şartlar şöyle:

"Kısa film atölyeleri projesi, bir filmin fikir aşamasından gösterim aşamasına kadar tüm detaylarıyla uygulamalı olarak yapımını amaçlamaktadır. Beş kişiden oluşan iki grup halinde çalışacak olan atölyeler için başvurular İFSAK binasına yapılacaktır, ayrıca çalışmalar da ayni mekanda gerçekleştirilecektir. Başvuruda ad-soyad, kısa özgeçmiş, adres, telefon ve önceden çekmiş oldukları fotoğraflar ile sinema-tv konusundaki deneyimleri ve bu atölye çalışmasıyla neyi amaçladıklarının yazılı olduğu bir form doldurulacaktır. Çalışmalar üç ay boyunca haftada bir gün en az iki saatlik toplantılarla sürecektir. Teorik sinema bilgileri ve sinemada metin yazım teknikleri ile başlayacak olan çalışmalarda ilk ayın sonunda tüm katılımcılar kendilerine ait en fazla beş dakikalık bir kısa film senaryosu yazmaya başlayacaklardır. Üçüncü ayın sonunda yazılan beş senaryodan bir tanesi seçilecek, yine katılımcıların oluşturacağı bir film ekibi tarafından projelendirilerek çekilecektir. Çekimler için üç gün, çekim sonrası işlemler içinse dört gün ayrılacaktır. Filmlerin yapımı için gerekli olan kamera, tripod, mikrofon, ışık, kurgu sistemi, ve ulaşım araçları karşılıksız olarak sağlanacaktır. Diğer ihtiyaçlar katılımcıların kendi imkânlarıyla sağlanacaktır."

Başvuru adresi: İFSAK Ayhan Işık Sok. Özverim Apt. No:34/2
Tel: 0212 292 42 01



YARIŞMA KONUSU BELİRLENDİ

Maltepe Üniversitesi 2. Üniversiteler Arası Öğrenci Filmleri Yarışmasının bu seneki konusu "sevgi" olarak belirlendi. 
http://www.kisafilm.org adresinde yapılan ankette sonuçlar şöyle oluştu:

Ötekiler: %13,22 - 23 kişi
TV: %5,17 - 9 kişi
Sevgi: %18,97 - 33 kişi
Küreselleşme: %9,77 - 17 kişi
Yaratıcılık: %16,67 - 29 kişi
Poligami: %2,30 - 4 kişi
Sömürü: %6,32 - 11 kişi
Şiddet: %16,09 - 28 kişi
Teknoloji: %11,49 - 20 kişi

TOPLAM: %100 - 174 kişi
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV