Yıl:2 Dönem:2 Sayı:2/14

       

     
  KISA FİLM VE BELGESEL HABERLERİ


MALTEPE ÜNİVERSİTESİ 2. ÜNİVERSİTELER ARASI ÖĞRENCİ FİLMLERİ

YARIŞMA KONUSU

Yarışmanın konusunu öğrenciler belirliyor.

http://www.kisafilm.org adresindeki anket bir hafta içerisinde tamamlanacak ve sonuçlar Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığına gönderilecektir. Sonuçlar Maltepe Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan anket ile birleştirilerek bu sene yapılacak yarışmanın konusunu oluşturacaktır. Bu oylamaya tüm üniversite öğrencilerinin katılımı bekleniyor.

Yarışmaya katılmayacak olsanız dahi yarışmada toplumsal öneme sahip bir konunun seçilmesine katkıda bulunmak için oylamaya katılabilirsiniz.

Oylamaya için: http://www.kisafilm.org



1. AFM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ FİLM FESTİVALİ

AFM Sinemaları'nın bu yıl ilk kez düzenleyeceği "Bağımsız Film Festivali"ne kısa filmleri ile katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 3 Aralık 2001.

Katılım için gerekli şartlar ise söyle açıklanmış AFM tarafından:

- 2000 - 2001 yıllarında içten sevdikleri, çok güvendikleri ve 20 dakikayı aşmayan kurmaca, canlandırma veya deneysel bir kısa film yapmış olmaları;

- Bu kısa filmi 17 - 28 Ocak tarihleri arasında İstanbul'da yaplacak olan 1. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali seyircilerinin beğenisine sunmayı arzu etmeleri;

- Bu filmin bir vhs kopyasını, yönetmenin kısa özgeçmişi, filmin özeti ve format bilgileriyle birlikte 3 Aralık 2001 tarihine kadar aşağıdaki adrese göndermeleri gerekmektedir.

- Seçilen filmler 18 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında festival kapsamında gösterime girecek, seyirci oylaması sonucunda en çok beğenilen filmin yönetmeni ödüllendirilecektir.

- Gönderilen VHS kopyalar festival arşivinde saklanacaktır.

- 8 mm ve 16 mm film formatları kabul edilmemektedir.

Adres:
AFM Beyoğlu Fitaş Sineması, İstiklal Cad. No 24-26 80070 Beyoğlu / İstanbul

Tel: (212) 219 17 52

Serra Ciliv
serra.ciliv@ifistanbul.com
kisafilm@afm.com.tr



İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ "KISA FİLM AKŞAMLARI"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Salonunda Cuma akşamları "Kısa Film Akşamları" başlığı altında Kısa Film Gösterimleri düzenlenecektir.

Bu gösterimler "Bilgi de Sinema" kuşağı altında el ilanları, basın bültenleri ve İnternet flyerları ile tanıtılacaktır.
220 kişilik salonda 35 mm - Betacam - DVCAM - Mini DV'den gösterim olanağı vardır.

VHS'den gösterim yapılmayacaktır.

Filmlerden sonra yönetmenlerle sohbet olacaktır.

Ne yazık ki herhangi bir gösterim ücreti ödenmeyecektir.

Gösterimde kullanılacak tüm filmler (eğer yönetmenin böyle bir olanağı yoksa) bölümümüz tarafından DVCAM e veya Betacam'a aktarılacaktır. Bu aktarım sadece gösterim ve arşivleme amacıyla yapılacak ve filmler üniversite arşivinde saklanacaktır.

Filmler ticari amaçla kullanılmayacak ve tekrar gösterim yapılması gerektiğinde mutlaka yönetmenin izni alınacaktır.

Konuyla ilgilenenlerin en kısa surede Sinema TV bölümünden Zeynep Dadak'a (zdadak@bilgi.edu.tr) başvurmaları gerekmektedir.

Tel: 0212 - 216 22 22'den 521



2001 İFSAK SİNEMA ÖDÜLÜ ALİN TAŞÇIYAN'IN

2001 İFSAK Sinema Ödülü Alin Taşçıyan'a verildi. İFSAK Yönetim Kurulu'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Alin Taşçıyan'ın yazıları ve televizyon programları aracılığıyla, ülkemizde sinema kültürünün gelişmesine vermiş olduğu katkılar tartışılamaz niteliktedir. Bunun yanı sıra amatör sinemanın ve kısa filmin değer olduğu ilgiyi görmesi konusunda vermiş olduğu üstün çabayı da her zaman takdirle izledik. Eğer bugün kısa filme ilişkin haberler basında yer alabiliyorsa bunun en önemli etkenlerinden birisi de Alin Taşçıyan'ın göstermiş olduğu örnek tutumdur. Ne zaman bir sorunla karşılaşsak onu hep yanımızda bulduk. Enerji dolu, alçak gönüllü dostluğuyla bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadı, dayanışmasını esirgemedi. 2001 yılı İFSAK SİNEMA ÖDÜLÜ'nü kendisine vermekten mutluluk duyuyor, onun kişiliğinde, amatör sanatçıların sesine duyurmasına katkı veren tüm basın mensuplarına bir kez daha teşekkür ediyoruz.



ULUSLARARASI ANİMASYON FİLMLER FESTİVALİ

İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da düzenlenecek olan I. Uluslararası Animasyon (Canlandırma) Filmler Festivali klasik animasyondan, bilgisayar animasyonuna ve diğer bağımsız deneysel çalışmalara kadar pek çok uluslararası yapımı, izleyicisiyle buluşturarak, Türkiye'de önemli bir eksiliği gidermeyi tasarlamaktadır.

Yaklaşık 20 ülkeden 200'e yakın kısa ve uzun metraj filmi izleyicilerle ÜCRETSİZ olarak buluşturmayı hedefleyen Festival, ülkemizin genç ve yetişkinlerin yanı sıra çocukları da hedef kitlesi olarak bir festival ortamının içine sokmayı amaçlamaktadır.

Tüm dünyada bu alanda yapılan çalışmalarla nedeniyle büyük bir kitleye sahip olan ve ülkemizde de geniş bir izleyici kitlesi olduğuna inandığımız canlandırma sinemasını tanıtmak, bu konuda emek harcayan sanatçıların eserlerini izleyici ile buluşturmak ve bu konuda yeni ürünler sunmak isteyen Türk animasyoncuları yüreklendirmek amacıyla yola çıkan festival programı aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:

Dünya Canlandırma Sinemasından Seçmeler: Bu bölümde çeşitli ülkelerden, 35mm, 16mm, ve video formatlarında 150-200 kısa metraj film gösterilecektir.

Bir Usta, Beş Film: Bir canlandırma ustasının klasik beş filminin bu bölümde gösterilmesi planlanmaktadır.

Hollanda'da Canlandırma Sineması: Her sene bir ülke canlandırma sinemasının seçkin örneklerinin gösterileceği bu bölümün birinci konuk ülkesi bu sanat dalındaki başarılarıyla tanınan Hollanda.

Canlandırma Filmler Yarışması: Son üç yıl içinde yapılmış 35 filmlik bir gösterim programıyla, her formattan çeşitli ülke filmlerinin yarışacağı bu bölümde uluslar arası bir jüri festivalin en iyi filmlerini belirleyecektir.

Çocuklar için Çizgi Filmler: 8-12 yaş arası çocuklara ulaşmak isteyen bu programda çocuklara yönelik çeşitli filmler gündüz saatleri içerisinde gösterilecektir.

Animeler: Ülkemizde Japon animasyonlarının çocuklara yönelik olan yapıtları tanınmakta ve oldukça sevilmekte. Bu festivalde ise Japon animasyonun başka bir boyutu ele alınarak, ülkemizde çok kısıtlı bir grup tarafından bilinen ama dünya çapında dev bir hayran kitlesine ve çok büyük bir üne sahip olan ve genellikle yetişkinlere hitap eden yaklaşık 40 Japon animasyon filminin gösterimi gerçekleşecektir.

A'dan Z'ye Canlandırma: Canlandırma sinemasının her türünden örnekler bir başlık altında gösterilecektir.

Öğrenci Filmleri: Türkiye'deki tek animasyon bölümüne sahip olan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğrenci ve Mezunlarının kısa-uzun metraj eserlerinin sergileneceği bu bölümde ayrıca bir kişiye Jüri Özel Ödülü verilecektir.

Forum, Sergi ve Paneller: Festival kapsamında ayrıca düzenlenecek forumlar, sergiler ve konuk sinemacılarla yapılacak söyleşilerle de, izleyicilerin aktif olarak bu sanat dalına katılımının sağlanması planlanmaktadır.

Ayıntılı Bilgi ve Destek için:
Murat Aksu
aksumurat@hotmail.com
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV