Yıl:3 Dönem:2 Sayı:9/21

       

     
  ALBÜM TANITIMLARI


YURDAL TOKCAN / HİSLENİŞLER

Yurdal Tokcan, Hislenişler'i şöyle tarif ediyor: "Anı yaşamak... Zamana yenik düşmeyen hislerle dolup taşmak... On bir telden sonsuzluğun kıyılarına vuran aşkı duyumsamak, hissetmek... Kalp yanar, göz nemlenir, mızrap aşk ile vurur. Dinmeyen gelgitlerin yansımasıdır tellerin feryadı. Gönül kadar yakın ve yine gönül kadar uzaklardan kopup gelen ayrılık nağmelerinin on bir teldeki titreşimlerine tanıklık etmek... Aşkın canında bitimsiz kaynağa ulaşan sezgilerin çağlamasıdır HİSLENİŞLER..."

Klasik taksim anlayışının dışında doğaçlamalardan oluşan farklı bir albüm, "Hislenişler"... Ud denilince akla gelen sazendelerden, sanatçı Yurdal Tokcan'ın ilk solo albümü. Albümde toplam sekiz parça bulunuyor. Albümde sırasıyla Gözyaşı, Hisleniş, Usta'ya Saygı, Ay Işığı, Bâd-ı Sabâ, Uzaklar, Aşk ve Ayrılık isimli, klasikten çoksesliye kadar farklı stillerde toplam sekiz doğaçlama taksim bulunuyor. Makam geçişleri bile dinlenmeye değer. Albümün yapımını daha önce de böyle çalışmalara yer veren Beyza Müzik üstlenmiş. Küçük bir ayrıntı: Albümün kapağı da çok güzel dizayn edilmiş.

BEYZA MÜZİK



GÖKSEL BAKTAGİR - CEYHUN ÇELİKTEN / HAYAL GİBİ

O, "Gönül bestemiz hiç bitmesin." diyor. Okyanusun derinliklerine dalar gibi... İlham deryasından inciler toplar gibi... Vurdukça aşkın mızrabına, eşsiz nağmelere kanar gibi... Kimi zaman Hicaz bir "özlem" ve kimi zaman da Kürdîlihicazkâr bir "meltem" ile konaklar gibi... Nikriz çeşitleme ile "cambaz", Neveser ile "çılgın", bir "esmer bakış" ile yanar gibi... Bazen "nostalji" tadında bazen de "yeniden doğmak" gibi... Gerçeğin orta yerinde sanki bir hayal, evet "Hayal Gibi"...

Sizi, okyanusa benzettiği gönlünün derinliklerine çağırıyor O. Sınırsız titreşimlerin hazinesinden sesleniyor. Sevginin kaynağına, saflığına, berraklığına davet ediyor ve: "Güçlü sevgimizin süreleriyle yedi perde içinden, kalbinize 'HAYAL GİBİ' ulaşmak istedik." diyor. O, kanun virtüözü, bestekâr, sanatçı Göksel Baktagir. Son dönemde saz müziğimizin sevilmesinde büyük rol oynayan ve albümleriyle gönüllere taht kuran sanatçı, bir düete imza attı. Tellerine dokunduğunda herkesi büyüleyen kanunu ile piyanoyu buluşturdu. Ceyhun Çelikten'in piyanosu ile eşlik ettiği albüm, sanatçı Göksel Baktagir'in en çok sevilen bestelerinden oluşuyor.

Baktagir'in "Doğu Rüzgarı", "Sezgiyle Seslenişler" isimli sevilen albümlerinin yapımcısı Beyza Müzik bu kez müzikseverlere "Hayal Gibi" bir eser sunuyor. Hayal Gibi'de toplam on bir eser var. Albümde sanatçının Yalnız Sen, Hayal Gibi, Yeniden Doğmak, Sultânîyegâh Sirto, Çılgın, Esmer Bakış, Özlem, Meltem, Cambaz ve Nostalji isimli besteleri bulunuyor. Hayal Gibi albümünün kapak tasarımı ile içeriği arasında estetik açıdan etkileyici bir uyum göze çarpıyor.

Sizi hayal alemlerine taşıyacak, görünmeyen gerçeklerin ülkesine götürecek kaliteli ve estetik bir albüm "Hayal Gibi". Dinlediğinizde sizi hayal kırıklığına uğratmayacak.

BEYZA MÜZİK



OKAY TEMİZ - GROUP ZOURNA / KARŞILAMA

Okay Temiz, dört davulcu ve bir zurnacıdan oluşan "Karşılama" grubu ilk defa 1998 yılında Yunanistan'da düzenlenen "Second Balkan Brass Bands Meeting" adlı nefesliler festivalinde biraraya gelmişler. "Karşılama" albümü, Okay Temiz'in yıllardır müzik dünyamıza getirdiği yenilik arayışlarından sadece bir durak. Ama bu durak, son durak olmadı. Temiz, yeni albümler ve projelerle arayışlara devam etti. Bu albüm, Okay Temiz'in çocukluğunu geçirdiği Trakya bölgesine olan borcunu ödeme niteliğini de içinde barındırıyor. Zaten grubu oluşturan davul ve zurnacılar da Trakya bölgesinden.

Okay Temiz, "Karşılama" projesini şöyle anlatıyor: "Zurna çok zor ve kendine has karakterli olan bir enstrümandır. 'Zurnada peşrev olmaz' tabiri zurnanın zorluğunu ifade eden en güzel tabirdir. Bu çalgının yüksek sesi perdeli enstrümanlara eşliğindeki zorluk ve entonasyon farkı yüzünden en iyi davulcularla geçinirler."

Vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz'in Group Zourna ile hazırladığı "Karşılama", otantik bir çalışma. Albümde, Ege ve Trakya yörelerinde dinlenen zeybek ve oyun havalarının yanı sıra bir de Hint kökenli parça bulunuyor. Yerlilerle birlikte Afrika ve Hindistan kökenli enstrümanlar da kullanılmış. İsmini tüm dünyaya duyurmuş vurmalı çalgılar ve doğaçlama ustası Okay Temiz'in albümünü "world music" kategorisinde değerlendirebiliriz. Bu türe yatkın okuyucularımıza tavsiye ederiz.

ADA MÜZİK



MAKIS ABLIANITIS / BAHAR

Gitarist ve besteci Makis Ablianitis'in "Bahar" ismini taşıyan albümü yayınlandı. Albümde ayrı, fakat birbirleriyle bağlantılı kültürlerden müzisyenler bir araya gelmiş. Dinleyicilere Hindistan, Ermeni ve Balkan müziklerinin karışımından bir demet sunulmuş. Albümde Yunanistanlı sanatçılar, Monalis Lidakis ve Tanya Nikoloudi vokal yapıyor. Albümde ud, kanun, gayda, flüt gibi etnik enstrümanlara yer verilmiş. Parçalar genelde dinamik ama Balkanlar'ın ve Akdeniz müziğinin hüzünlü havasına da zaman zaman rastlıyorsunuz. Albümde Love Secret, Sky Colours, Sea Bird gibi 15 parça bulunuyor.

Mikis Ablianitis 15 yaşında gitar çalmaya başlar. Sonra Berklee Music Collage'da eğitim görür. Yine bildiğimiz kadarıyla Nikoloudis, Ömer Faruk Tekbilek'le bir albümde birlikte çalışmıştı.

Albümde Bulgaristanlı Dragan Dautovski, kaval ve gayda; Yunanistanlı Petros Tabouris, kanun; Ermenistanlı Haig Yazdjian, oud; Yunanistanlı Nikos Kapilidis, davul; Yunanistanlı Makis Abliantis, gitar ve bass synthsizer; daha önce Ravi Shankar, John McLaughlin ve Jan Agarbarek'le değişik albümlerde üfleyen Hariprasad Chaurasia ise flute çalmış. Manokis Lidakis de albümde iki parçada vokal yapmış.

Çok renkli ve her biri kendi dalında çok başarılı müzisyenlerin ortaya çıkardığı "Bahar"ı, Balkanlar dediğimiz bölgeden esintiler sunan, etnik kategoride bir albüm olarak değerlendirebiliriz.

LIBRA MUSIC



GÜLÇİN YAHYA / HAYALLERİM

Udi Gülçin Yahya'nın "Hayallerim" isimli çalışmasında Türk Müziğinin çeşitli dönemlerine ait saz eserleri icra edilmiş. Albümde, çoğu zaman sözlü müziğimizin gölgesinde kalan çalgı müziğimizden küçük bir özet verilmeye çalışılmış. Türk Müziği'nin önemli bir çalgısı olarak kabul edilen ve tarihte çalgılar kraliçesi olarak adlandırılan "ud"un dâvudî sesinin solo olarak duyurulması amaçlanmış. Neyzen Yusuf Paşa'dan Segâh Peşrevi, Tanbûrî Cemil Bey'den Çeçen Kızı, Şerif Muhiddin Targan'dan Kapris ve Koşan Çocuk, Refik Fersan'dan Sedaraban ve Arazbarbûselik, Refik Talat'dan ise Sedaraban eserini icra etmiş. Ud sazını ve özellikle de o hüzünlü sesini sevenlere tasvsiye ederiz.

KAF MÜZİK
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV