Yıl:2 Dönem:2 Sayı:2/14

       

     
  MÜZİK SESSİZLİĞE DOĞRU... "YANSIMALAR"

MURAT AK


Onların müziğini nasıl anlatmalı. Ya da anlatmalı mı. Yoksa susmalı mı sadece. Sizi bilmem ama ben onları dinlerken hep susmaklığım tutardı, susmaklığım tutar, susmaklığım tutuyor.

Aşk, estetik, nefes, sükut... "Yansımalar".

Çıkış noktaları geleneksel müziğimiz olmakla birlikte müziği gelenekselin çok çok üstüne taşıyabilmiş bir yoruma sahipler. Enstrümantal müzik yapıyorlar. "Yansımalar" diyerek başladılar 1990'da yolculuklarına. (O dönem benim çocukluk yıllarıma tekabül ettiği için ancak birkaç yıl sonra dinleyebilmiştim müziklerini.) Şenol Filiz ve Birol Yayla, "Yansımalar"ı kuran iki isim. Biri ney diğeri gitar sanatçısı. Müzikleri de bu iki enstrüman üzerine kurulu. Sonraki yıllarda Engin Gürkan ve Alper Berksu'nun da gruba dahil olmasıyla Asya kökenli vurmalı çalgıları, klavyeyi ve perküsyonu da kullanmaya başladılar. Enstrümandaki çoğalmayla gelen bu çok seslilik müziklerindeki sadeliği bozmadı. Akustik temelli olmasına rağmen sakin bir tınıları oldu hep.

Grubun kuruluş tarihi olan 1990'dan 1996'ya kadar olan zaman dilimi içinde ilk kasetleri ve aynı zamanda grubun da adı olan "Yansımalar" ve ardından gelen "Bab-ı Esrar" müzik ortamlarıyla tanıştı. Daha sonraki "Serzeniş" ve son çalışmaları olan "Vuslat" farklı enstrümanların da denendiği kasetler oldu. Bu meyanda ayrıca söylenebilecek, Şenol Filiz ve Birol Yayla'nın da içinde yer aldığı ve Samim Karaca gibi "Yansımalar" grubunun dışında olan birkaç isimle birlikte yapılan "Miras" ortak bir çalışma özelliği taşıyor.



Yansımalar, 1990 senesinde Şenol Filiz ve Birol Yayla tarafından kuruldu. Daha sonra Engin Gürkay ve Alper Berksu gruba dahil oldu. Gelenekselden yola çıkarak enstrümantal müzik yapıyorlar. "Yansımalar", "Bab-ı Esrar", "Serzeniş" ve "Vuslat" olmak üzere dört kaset yaptılar. Yurt içinde ve yurt dışında birçok konser verdiler. Modern karmaşaya biraz sadelik ve biraz da huzur sunmak amacıyla müzik yaptıklarını söylüyorlar.
Müzik ortamlarında yer aldıkları bu süre içinde gündemde olup öne çıkmadılar. Grubu oluşturanların böyle bir talebi de olmadı. Birkaç yıl öncesine kadar gece yarısına yakın saatlerde başlayan, müzikleri gibi, sakin ve seviyeli bir programları vardı ekranlarda. Uykumdan çaldığım zamanla geç saatlere kadar seyrederdim Şenol Filiz ve Birol Yayla'yı. Sakin halleri yaptıkları müzikle ne kadar hemhal olduklarını gösterirdi. Şimdilerde ise sabah saat 05.00'da "brt" ekranlarında seyretme imkanı bulabiliyoruz ancak.

Müzik yapıyorlar ve her şeyin kolayca tüketildiği bu ortamda tüketilemiyorlar. Onları severek dinleyenler defalarca dinlemekten, aynı tınıyı defalarca duymaktan haz alıyorlar her daim. Hal böyleyken "Nedir onları sürekli dinlenilir kılan?" diye bir soru geliyor akıllara. Kendilerinin de belirttiği gibi modern hayatın bunalımını yansıtmayan müzik yapmaları ve bizi karmaşasıyla zihinsel çıkmazlara sürükleyen popüler kültürden müzikleriyle uzaklaştırabilmeleri mi? Gerçekten yaptıkları müzikle popüler kültürün dışındalar mı? Popüler olmayan bir müziği yapmaları onları popüler kültürün dışında tutar mı? Bütün bunlara nasıl cevap vermeli ya da cevap vermeli mi bilemiyorum. Ama bildiğim müziklerinin yalnız kulağa hitap eder olmadığı. Söz yok bu müzikte, söz yerine nefes var. Hele hele görsellik (günümüz popüler müziğindeki karşılığı çıplaklıktır) hiç yok. Sade ve sade. Eğer bir farklılık aranacaksa bir sadelik farkından kolayca bahsedebiliriz.

Müzik hangi duygular ve şartlar altında devam ediyor sorusuna Erkan Oğur "sessizliğe doğru" diyerek cevap verir. Öyledir; hakikat arayışıyla yoğrulmuş her sanat, sessizliğe doğru deveran edip durur. Bir sonu olacaksa o da bir nefeslik candır belki. Belki de "Yansımalar", "Bab-ı Esrar", "Serzeniş" ve "Vuslat" sessizliğe doğru basamaklardır.




Yansımalar

1- Ağıt
2- Yansımalar
3- Bir Eski İstanbul
4- Sonbahar
5- Rüzgarda Başaklar
6- Gurbet
7- Gün Işığı
8- Serzeniş
9- Dostluk
10- Hüzün Çiçekleri
11- Göç
12- Kır Çiçekleri





Bab-ı Esrar

1- Sızı
2- Son Kuşlar
3- Yakamoz 
4- Ayrılıklarda
5- Bulutlar
6- Yaban Gülü
7- Kervan
8- Sırlar
9- Bab-ı Esrar
10- Akdeniz





Serzeniş

1- Mavinin Yankısı
2- Eylül Sonu
3- Issız
4- Areş
5- Akl-u Hikmet
6- Vuslat
7- Devran
8- Yağmur Sonu
9- Yollarda
10- Serzeniş





Vuslat

1- Kayıkçı (Navador)
2- Günüm Güneşim Olamazsın Sen
3- Yüce Dağlar
4- Tutam Yar Elinden Tutam 
5- Bir Çiçek Gibi
6- Allı Turnam
7- Elli Yaş
8- Tutam Yar Elinden Tutam
9- Kırmızı Gülüm Soldu
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV