Yıl:2 Dönem:2 Sayı:1/13

       

     
  ALBÜM TANITIMLARI


ERKAN OĞUR - DJIVAN GASPARYAN / FUAD

Erkan Oğur'un beklenen müzik albümü "Fuad", Kalan Müzik tarafından yayınlandı. Albümde Erkan Oğur perdesiz klasik gitar, klasik gitar, kopuz ve vokal; dünyaca ünlü Ermeni dudukcu Djivan Gasparyan (Civan Gasparyan) duduk ve vokal; Derya Türkan klasik kemençe; Ferruh Yarkın perküsyon çalıyor.

"Fuad", klasik anlamda gitar-duduk albümü değil. "Derin, insanı yaşadığı mekândan alıp başka diyarlara götüren..." diye tarif edebileceğimiz bir havaya var. İllâ ki hüznü yansıtacağız diye bir çabaya da girmiyor. Albüm Doğu ve Güneydoğu ezgilerinin harmanlandığı bir yapıya sahip. Erkan Oğur, Erzurum yöresine ait Yemen Türküsü'nü tıpkı Eşkıya'daki Fırat Türküsü lezzetinde yeniden yorumlayarak albümüne almış. Civan Gasparyan da kendi bestesi olan Volor Molor (Yardan gelen haber)'u okumuş.

Erkan Oğur, Fuad'ı kalbin ritmi, halden hale geçiş diye tanımlıyor. Albümü samimi ve saf diye nitelendirebiliriz. Mistik ve etnik müzik dinleyenlere ve Erkan Oğur severlere bu albümü dinlemelerini tavsiye ediyoruz.

Kalan Müzik: (0212) 512 35 13



ROBERT LABAREE / MUSIC FOR THE TURKISH HARP (ÇENGNAĞME)

"Bu kayıtta dinlediğiniz enstruman, Robert Labaree ile Türk Sanatçısı ve müzik aleti yapımcısı Feridun Özgören tarafından tasarlanmış ve Boston'daki Massachusetts'deki atölyesinde 1998 yılında yapılmıştır." tümcesi ile başlayan kapak yazısından da anlaşılacağı üzere formu melez olan bu çengin tekniği de aynı şekilde melez. Albümde bu çengin yanında çenge benzeyen kanun ve udun yerleşik modelleri de kullanılmış. Bazı folk eserlerinde bağlama ve curadan faydalanılmış. Kalan Müzik'ten çıkan bu albümle bu Türk çenginin dinleyicilere tanıtılması hedeflenmiş.

Çengi çalan R. Labaree 20 yıldır Türk müziği üzerine çalışmakta, Türk müziği icra etmekte (The Eurasia Ensemble) ve hocalık yapmakta. R. Labaree İ.T.Ü. Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olan Niyazi Sayın ile birden fazla enstrümanın üstadı olan İhsan Özgen'den ders almış.

Kayıtları İstanbul'da gerçekleştirilen albüm Teke zortlaması, İstanbul'dan Ayva Gelir, Ötme Bülbül Ötme, Yayla Havası, Sema Havası ve Zeybek gibi parçalardan oluşuyor.

Çengde R. Labaree, bendirde Serdar Erbaşi, bağlama ve curada Engin Arslan ve kabak kemanede Kadir Verim bulunuyor.

Kalan Müzik: (0212) 512 35 13



GÖKSEL BAKTAGİR / SEZGİYLE SESLENİŞLER

Dergimizin bu sayısında röportajını yayınladığımız Göksel Baktagir "Sezgiyle Seslenişler" albümüyle gönlü aşkla yananlara sesleniyor. Küçük yaşta tanıştığı ve geliştirdiği Klasik Türk Müziği sazı "kanun"u ile bizi müziğin farklı boyutlarına götürüyor.

Bestekârlığı içe doğuş yeteneğinin bilgi ve tecrübeyle bezendiği bir kompozisyon sanatı olarak tanımlayan Göksel Baktagir; duyguların taşan damlalarını ruhlara ulaştırmada tek kılavuzun Can-ı Can olduğunu belirtiyor ve bizler onun sınırsız hazinesinden tasnifler yapmaya çalışıyoruz, diyor.

Albümde Vuslat, Can-ı Can, Kâinat, Mecnun, Devran, Sultan-ı Sevda, Nev-bahar... gibi parçalar bulunuyor. Göksel Baktagir'e Eyüp Hamiş (ney), Yurdal Tokcan (ud), İzzet Kızıl (perküsyon), Fahrettin Çimenli (yaylı tambur), Salim Güler (kemençe), Çiğdem Kırömeroğlu (solist) ve Oktay Özerden (daire, bendir) eşlik etmiş. Albüm Beyza Müzik Yapım tarafından müzikseverlere sunuldu. Gönlü aşkla yananlara tavsiye edilir.

Beyza Müzik Yapım: (0212) 521 05 41



BİROL YAYLA - ŞENOL FİLİZ (YANSIMALAR) / VUSLAT

Elimizdeki albüm, Birol Yayla, Şenol Filiz ikilisinin (Yansımalar) 4. kaseti. Daha önce Yansımalar, Bab-ı Esrar ve Serzeniş isimli üç albüm çıkaran grup, Vuslat (Kavuşma) isimli albümüyle yeniden müzikseverlerle buluştu. Diğer albümlerde olduğu gibi neyde Şenol Filiz, gitarda Birol Yayla'nın yanı sıra bütün bir albümde Saren Aseduryan'ın "duduk"una kulak veriyoruz. Son derece sakin parçalardan oluşan bir repertuar ile bu albüm oluşturulmuş. Nezih Yeşilnil (kontrabas), Engin Gürkey (vurmalı çalgilar), Samim Karaca (ud), Taner Sayacıoğlu (kanun), Levent Bölükbaşı (violensel) gruba eşlik etmiş.

Ayrıca albümün bir de hikâyesi var. "Mayıs 99 sonlarında yağmurlu bir gecede radyoda 'duduk' sesine rastlayan B. Yayla ve Ş. Filiz duduk çalan sanatçının Suren Asaduryan olduğunu, Türkiye'ye geldiğinde Yansımalar'ı dinleyip çok etkilendiğini ve Yansımalar grubuyla bir çalışma yapmayı arzu ettiğini duyarlar. Radyoyu arayıp S. Asaduryan'a ulaşan Yansımalar, Serzeniş adlı albümlerinde "Areş" isimli parçada duduk çalmasını isterlar. Bu kayıttan tatmin edici bir sonuç alan grup, sonraki albümü birlikte yapma kararı alırlar." Sonra ortaya bu ortak çalışmanın ürünü olan "Vuslat" albümü çıkar.

Vuslat, etnik ve mistik müzikseverlerin edinmek isteyecekleri bir albüm.

Kalan Müzik: (0212) 512 35 13



NEYZEN TEVFİK / HİÇ'İN AZAB-I MUKADDES'İ

Kalan Müzik, özgün kişiliği ve ilginç yaşamı ile "efsane kahramanı"na dönüştürülen Neyzen Tevfik'in taş plak kayıtlarından oluşan albümünü müzikseverlerle paylaştı.

Neyzen Tevfik Kolaylı 7 yaşında bir çocukken sesine vurulduğu neye, varoluşunun temel öğesi kılacak ölçüde tutkuyla bağlanır ve kimi zaman saray eşrafına, kimi zaman da mey parası niyetine ney üflemeye başlar. Günümüze ulaşabilen kayıtlarından ve plaklardan oluşan bir albüm: "Hiç'in azab-ı mukaddesi".

Kubilay Dökmentaş'ın ses kayıt arşiviyle, Kalan Müzik'in arşivinin buluşmasından meydana gelen dokümanları, Neyzen A. Şenol Filiz stüdyoda bir araya getirerek bir albüm oluşturmuş. Bu albümün oluşmasına Cemal Ünlü ve Melih Özaltune de katkıda bulunmuş.

Albüm, Neyzen Tevfik'in kendi sesinden "Geçer" isimli şiirle açılıyor. Şiirin fonunda da Neyzen Tevfik'in ney sesine kulak veriyoruz. Kaseti oluşturan kayıtlar, çeşitli markalarda plaklardan ve makara bantlardan oluşan arşivlerden derlenmiş. Kasetin kapağında Neyzen Tevfik'in biyografisinin de genişçe yer bulduğu albüm, ney ve özellikle de Neyzen Tevfik severlere tavsiye olunur.

Kalan Müzik: (0212) 512 35 13
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV