Yıl:2 Dönem:2 Sayı:2/14

       

     
  TÜYAP'IN ARDINDAN

20. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı 3-11 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yıl fuara 250'nin üzerinde yayınevi ve kitabevi katıldı. Bu yılki fuarın ana teması mizahtı, onur konuğu da karikatürist Semih Balcıoğlu. Fuara katılan yerli ve yabancı bir çok yazar ve çizer sekiz gün süren etkinliklerde başta mizah olmak üzere; şiirden öyküye ve romana, 
dergiciliğe ve hatta sinemaya kadar bir çok konuyu tartışmaya açtılar. İşte onur konuğu Semih Balcıoğlu ve fuardan bazı portreler:

SEMİH BALCIOĞLU: 1928 yılında İstanbul'da doğdu. Işık Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde okudu. Akademinin Grafik bölümünden mezun oldu. İlk eseri Akbaba Mizah dergisinde yayımlandı. Bir çok dergi ve gazetede çalıştı. Akbaba, Karikatür, Taş Akşam, Vatan, Dünya, Tercüman ve Hürriyet bunların başlıcalarıdır. Meslek yaşamında yurtiçi ve yurtdışında 41 ödül kazandı. Gümüş Güvercin (Skopje), Altın Madalya (Pescara), Altın Palmiye ve Gümüş Hurma (Bordhiger) Abdi İpekçi barış ve Kardeşlik ödülü ve Karikatür Vakfı Onur Ödülü bunlardan birkaçıdır. Balcıoğlu, Gabrovo Mizah Evi'nin yaptığı oylama sonucu dünyanın 106 çizerinden biri olarak kabul edildi. 20 karikatür kitabı yayımlayan Balcıoğlu'nun "Güle Güle İstanbul" adlı eseri İtalya'nın Pescara kentinde yapılan karikatür kitapları yarışmasında birincilik ödülü kazandı. 1969 yılında iki arkadaşıyla Karikatürcüler Derneği'ni kurdu ve yedi dönem başkanlığını yaptı. 1996 yılında derneğin onursal başkanı oldu. Balcıoğlu ayrıca 1973-1979 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Genel Başkanlığı'nda bulundu.

JEAN-CHRISTOPHE GARANGE: 1961 yılında doğan Garange Paris'te yaşıyor. Ünlü bir röportajcı haber ajansının kurucusu oldu. Paris-Match için serüven röportajları, Figaro Magazine için bilimsel röportajlar hazırladı. Yazarın leyleklerin göçü üzerine yaptığı röportajdan esinlenerek kaleme aldığı Leyleklerin Uçuşu adlı ilk romanı 1994 yılında basıldı. Sinema dünyasında ünlü isimlerin dikkatini çeken bu romanın ardından birçok film teklifi aldı. İki sene içinde UGC Images için Alain Berberian'la ortaklaşa bir senaryo yazdı. Che-Guevera'nın gençliği ile ilgili bir senaryo uyarlaması yaptı. Ayrıca Rigolo Film 2000 için bir televizyon dizisi kahramanı olan Vidocq'u konu alan bir senaryo kaleme aldı, daha sonra Costa Gavras için La Senora'nın uyarlaması üstünde çalıştı. Garange ayrıca France 3 ve KUIV Productions için ilk romanı Leyleklerin Uçuşu'nu sekiz bölümlük dizi haline getirdi. Yazarın ikinci romanı Kızıl Nehirler 1998'de yayımlandı. Eserin hakları Raphels film tarafından satın alındı. Garange'nin 2000'de yayımlanan romanı Le Concile de Pierre (Taş Meclisi) ise haftalardır en çok satanlar listesinde yer alıyor.

FREDERICK BEIGBEDER: 1965 yılında Paris'te doğdu. On yıl dünyanın en ünlü ajanslarında reklam yazarı olarak çalıştı. Aynı dönemde Memoires d'un jeunne homme derange (1990), Vacances dans le coma (1994), L'amour dure trois ans (1997) adlı üç roman ve nouvelles sous ecstasy (1999) adlı bir öykü denemesi yayımlandı. Uluslararası reklam dünyasını virtüözlerinden olan yazar, çeşitli, Fransız dergilerinde ve televizyon kanallarında edebiyat eleştirmenliği yapıyor. Yazarın reklam sektörü ve tüketici toplumunu acımasızca eleştiren ve sadece Fransa'da 500.000 satan 99 Francs (3.900.-TL) adındaki romanı Türkiye'de de tartışmalar yarattı.

GLEEN MEADE: Dublin doğumlu olan Meade, uluslar arası düzeyde tanınmış bestseller yazarıdır. Meade'nin Bradenburg, Sakkara'nın Kumları ve Kar Kurdu adlı kitapları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgiyle karşılanmıştır. Halen dördüncü kitabı üzerinde çalışan yazar aynı zamanda Dublin'de pilot eğitmenliği yapmaktadır.

CENGİZ AYTMATOV: Ünlü Kırgız yazarı, çevirmen, gazeteci ve politikacı. 12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Talas eyaletine bağlı Şeker Köyünde doğdu. Babası Törökul, annesi Nagima'dır. Bişkek'te Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Yazarlığa 1952'de başladı. 1959'da Kırgız Pravda'sı gazetesinde muhabir oldu. 1962 yılında Dağlar ve Steplerden Masallar adlı öykü kitabıyla büyük ün kazandı. Kitap 1963'te Lenin Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül aynı zamanda onu en genç Lenini ödüllü yazar yapmıştı. En önemli eserleri: Zorlu Geçit, Yüz Yüze, Elveda Gülsarı, İlk Öğretmen. Beyaz Gemi, Gün Uzar Yüzyıl Olur, Yıldırım Sesli Manasçı, Cengiz Han'a Küsen Bulut, Kıyamet ve en son çıkan kitabı Kassandra Damgası'dır.

RAFFİ KEBABCIYAN: 1945 İstanbul doğumlu olan yazar ilköğrenimini Bezazyan Ermeni Okulu'nda aldı. Ortaokul ve liseyi Alman Lisesi'nde tamamladı. 1964'te Batı Alman Devleti'nin verdiği bir bursla, Göttingen Üniversitesi'nde kimya eğitimi almak üzere bu ülkeye gitti. Hala Hannver'de yaşıyor. 1976'da öykü yazmaya başlayan yazarın ilk öyküsü İstanbul'da Marmara gazetesinde yayımlandı. Beyrut, Tahran, Montreal, Paris ve Ermenistan'da çeşitli gazete ve dergilerde öyküleri yayımlandı.

BOĞOS LEVON ZEKİYAN: 1943'te İstanbul'da doğdu. 1974'ten 1981'e kadar Venedik'teki San Lazaro Ermeni Akademisi Genel Sekreteri, 1976'dan beri Venedik Üniversitesi Ermeni Dili Ve Edebiyatı Kürsüsü Başkanı, 1990'da Roma'da düzenlenen "İtalya'da Ermeniler" konulu serginin bilimsel organizatörü, Padux-Araxes ve İtaliarmenia dernekleri kurucu üyesi. Sayısız bilimsel çalışma, makale, kitap yazmış, dünyanın dört bir yanında konferanslar vermiştir. Ermeni Dili ve Tarihi konularında dünyanın sayılı bilim adamlarındandır.

ALAIN QUELLA-VILLEGER: Tarih uzmanı ve yazar. Poitiers'de ikamet etmektedir. Edebiyatta egzotizm konusunda uzman, "Les Carnes de l'exotisme" dergisinin redaktörü ve Pierre Loti'nin biyografıdır. 1998-Pierre Loti, Gezegenin Seyyahı adlı kitabı çok yakında Yapı Kredi Yayınlar'ndan Çıkacaktır. Yayımlanan son kitapları: Güzeller ve Asiller-2000, İstanbul, Boğazın Düşleri-2001 (Timour Muhidine ile birlikte)

TİMOUR MUHİDİNE: Karşılaştırmalı edebiyat alanında araştırmacı ve çevirmen olan Muhidine, Paris'te yaşıyor. Çağdaş Türk Edebiyatı ve göçmenlikten kaynaklanan yeni Avrupa Edebiyatı üzerinde çalışmaktadır. Yayımlanan kitapları: İstanbul Boğazın Düşleri-2001 (Alain Quella-Villeger ile birlikte), Prenses de la cite-2001, Türkçeden çeviri; Nedim Gürsel'in "Resimli Dünya" adlı kitabı.

FERDINANDO CAMON:
Günümüz İtalyan edebiyatının güçlü yazarlarından. 1935 yılında Padova şehri yakınlarında küçük bir köyde doğmuştur. 2. Dünya Savaşı sırasındaki arama tarama ve bombardımanlar, o zaman küçük bir çocuk olan yazarın belleğine unutulmamak üzere kazılmış ve kendisi bu anılarını Beşinci Devlet, Sonsuz Yaşam, Ne Güneş Ne Ay adlı kitaplarında anlatmıştır. Mistik bir roman olan Ana İçin Bir Mihrap, 1978 Strega ödülünü almış ve İtalyan televizyonu bu romanın bir filmini de yapmıştır.

ALBERTO MANGUEL:
Buenos Aires'te doğan ve 1985'ten itibaren Kanada vatandaşı olan yazar; İtalya, Tahiti, İngiltere ve Fransa'da yaşadı. Paris'te uzun süre kaldı. Yazar, çevirmen ve editör olarak ün kazandı. Okumanın Tarihi ile Fransız Prix Medicis ödülü aldı. Kitapları arasında The Ditionary Of Imaginary Places (Hayali Yerler Sözlüğü), News From a Foreign Country Came (Yabancı Bir Ülkeden Haberler Geldi - ödüllü), Reading Pictures. A History of Love and Hate (Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi) bulunmaktadır.
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV