Yıl:2 Dönem:2 Sayı:3/15

       

TOPLU ÖYKÜLER

Şair ve yazar Şükran Kurdakul (1927)'un öykü kitapları "Toplu Öyküler" adıyla iki cilt halinde Evrensel Basın Yayın tarafından 2001 yılı içerisinde yayınlandı. Tanığın Biri, Beyaz Yakalılar, Kurtuluştan Sonra ve Onların Çocukları adlarıyla daha önce dört öykü kitabı yayınlamış olan Şükran Kurdakul, 1987 yılında öykülerinin seçmelerinden oluşan bir kitap da yayınlamıştı. Aynı zamanda bir edebiyat araştırmacısı ve şair de olan Kurdakul'un eserlerinde toplumcu bir bakış egemendir.


ARANIYOR

Hazırlanmakta olan bir öykü antolojisi için aşağıda isimleri verilmiş olan öykü kitapları aranmaktadır. Yardımcı olmak isteyenler internet adresimizden bize ulaşabilirler:

Kemal Nacaroğlu - ALAZDA
Ali Kemal Temizer - FEVERAN
Ahmet Kekeç - SON İYİ ŞEYLER
Mustafa Miyasoğlu - GEÇMİŞ ZAMAN AYNASI
Fuat Altınsoy - HENDEKLER
Mehmet Ay - YOL, YAĞMUR VE HÜZÜN
Ethem Baran - SONRASI AYRILIK
Recep Seyhan - ÇİÇEKLER KESMİŞTİ SELAMI


HECE'DEN

Hece'nin Kasım 2001 tarihli sayısında yayınlanan "Tünel Düşleri" adlı öykü dikkat çekiciydi. Adından çokça bahsedilen ama bir türlü kendisine rastlanamayan "yoğunluk"un ilkesi, özellikle kısa öykü için elzem bir özellik. Köksal Alver adı geçen öyküsünde ayrıntılara inen emek harcanmış "dil"iyle yoğunluğa ulaşmayı başarmış. Aynı derginin Eylül 2001 tarihli sayısında ise bu kez Hüseyin Su "İçimden Yüzlerine Karşı" adlı öyküsüyle bugüne kadar getirdiği öykü çizgisini geliştirmek niyetinde olduğunu gösteriyor. Modern bir şehirde modern bir kâbus... Kendi öykü çizgisini zorladığını düşünmemin sebebi de bu kâbusu anlatıyor oluşu. Belki de içmonologlar daha işlek kullanılabilir.


"ÖYKÜ NOKTASI"

E Dergisi'nde Necati Güngör tarafından hazırlanan bir köşe var. Öykücü Necati Güngör, bu köşede öykü heveslilerine kimi uyarılarda bulunuyor, kimi teorik problemleri onlarla paylaşıyor. Ve çoğunlukla bir "genç kalemler" sayfası olmaktan öteye geçerek gayet önemli bilgiler veriyor. Seviyeli düşünceler serdediyor. Haberi olmayanlara duyururuz.


"NACİYE"

Şiirleriyle tanıdığımız Metin Önal Mengüşoğlu -bilenler bilir- iyi bir hikâyecidir. "Gâvur Kayırıcılar" ilk öykü kitabıysa da zihinlerde daha çok "Dr S" ile yer etmiştir. Çocuk ruhlu bir edebiyat doktorudur Dr S ve yaşamı bunun bedelini ödeyerek geçmektedir. İşin ilginç tarafı bu kitabı şairin dostu Murat Kapkıner yazarından habersizce yayınlamıştır. Kitabın pembe kapaklı ilk baskısını bilenler Kelime Yayınları tarafından basıldığını da hatırlayacaklardır. İşte bu ilk baskının en başında bir "Naciye" öyküsü vardır ki aynı adlı kahramanın ağzından anlatılır. İç yakıcı, "hazin ses"li bir öyküdür Naciye'nin öyküsü. Öneriyorum...

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV