Yıl:2 Dönem:2 Sayı:2/14

       

Ömer Lekesiz'in "Öykü İzleri" kitabında genç öykücüler için çok önemli bilgiler var. Türk Öykü tarihinin haritasını çıkartıp oradan kendi hikâye çizgisini oluşturmaya çalışan öykücü adayları bu kitaptaki cumhuriyet dönemi hikâyesini ele alan uzun ve panoramik bakışlı yazıdan istifade edebilirler. Kanımca şair ya da hikâyeci olmayı kafasına koymuş her genç arkadaşın yapması gereken çok yoğun okumalara girişmek ve okuduğu yazarlar arasından kendi yapmak istediklerine yaklaşmış olanlarla özellikle ilgilenmek... İşte Ömer Lekesiz'in "Öykü İzleri" kitabı bu ihtiyaca cevap verebilecek, yani Türk Öyküsünün dehlizlerinde kaybolmadan dolaşmayı sağlayacak bir eser. Yazarın beş ciltte tamamlamayı planladığı "Yeni Türk Edebiyatında Öykü" adlı çalışması ise sadece genç öykücülerin değil akademisyeninden yazarına tüm ilgililer için çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Öykücü olmanın yolu sanırım çay ocaklarında sigara içip yüzlerce derginin arasına bir yenisini daha eklemenin planlarını yapmaktan geçmiyor.


Bizim köşemizinkiyle aynı adı taşıyan bir hikâye kitabı yayınlandı. Bendeniz de çok eskiden beri "Hepsi Hikâye" adını taşıyan bir hikâye dosyası çıkarmayı tasarlardım. Ancak bu başlıktaki ironinin benim metinlerime pek yakışmayacağını bildiğimden, şansımı kitap başlığında değil de böyle bir köşe adında denedim. Ve bir gün karşıma Gaye Boralıoğlu'nun kitabı çıkıverdi. Artık yapacak bir şey yoktu. Hayıflanmanın da bir anlamı yoktu. İletişim Yayınları'ndan çıkan kitap 2001 tarihli ve 124 sayfa. İçinde on bir hikâye yer alıyor. Duyurulur...


Selçuk Orhan : KANSIZLIK
Münire Daniş : DERVİŞİN MÜLKLERİ
Fatma K. Barbarosoğlu : SENİN HİKÂYEN
Selvigül K. Şahin : GÜLENDAMIN RENKLERİ
Mihriban İ. Karatepe : KADİFE DURAĞI
Alim Kahraman : KAYIP HİKÂYECİ
Afet Ilgaz : KAZDAĞI ÖYKÜLERİ
Ali Ural : YANGIN MERDİVENİ
Kâmil Yeşil : BALDAKİ TUZ

Haberiniz olsun...


"İthaki" yayınlarınca Edgar Allen Poe'nun tüm hikâyeleri türkçeye kazandırılmaya devam ediliyor. Dost Körpe'nin gerçekleştirdiği çeviri tamamlandığında beş cilte ulaşılacak ve dördüncü cilt şimdiden çıktı.


1997 yılında Ankara'da Düşler Öyküler dergisinin düzenlediği öykü günleri çerçevesinde kimi konuşmalar, paneller yapılmış. Bu panellerden birinde de Necati Mert var ve Necati Mert konuşmasının bir yerinde İslamcı edebiyatçılara değiniyor ve onlardan şöyle bahsediyor: "... inancın edebiyatçıları olgunluğun peşindeler. ... demokratlar. Kendilerine benzemeyenleri dışlamıyorlar. Dergâh'ın 'Türk Dili ve Ansiklopedisi'ne bakın, orada her yazarı göreceksiniz. (...) Necip Tosun, modern hikâyenin önemini, insanın iç dünyasına eğilmesinde bulur ve örnek olarak verdiği isim Sevim Burak olur. (...) Rasim Özdenören'in Bilge Karasu için yazdıkları vardır, onları Bilge Karasu'nun ancak çok yakını yazabiliyor."


Şiir kitaplarıyla tanıdığımız Mücahit KOCA'nın hikâye kitabı çıkmış.

Sadık Yalsızuçanlar Ekim 2001 sayısında Dergâh'ta bir öyküsüyle gözüktü.

Hasan Ali Toptaş'la AdamÖykü'nün Kasım Aralık 2001 sayısında yapılmış bir söyleşi var. 

Bir zamanlar Oğlak Yayınları'ndan iki güzel öykü kitabı çıkarmış olan Doğan YARICI nerelerde? AdamÖykü'nün 33. sayısında görüldü ama hepsi o kadar.

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV