« Anasayfa | Künye | Arşiv 24 Nisan 2024, Çarşamba
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

4. Ulusal Tasarım Kongresi İTÜ'de Başladı

10.10.2009 - 11:12

Bu yıl "Tasarım veya Kriz" ana temasıyla İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 4. kez düzenlenen Ulusal Tasarım Kongresi, 8-9 Ekim tarihleri arasında değişimin iki farklı yüzünü incelemek ve tartışmak üzere İTÜ Taşkışla Kampüsünde başladı. 4. kez düzenlenen kongrede ayrıca İTÜ Endüstriyel Tasarım Öğrencileri arasından en iyi tasarımı yapan 3 grup, kongrenin açılış toplantısında gerçekleşen törenle ödüllerini aldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Prof. Dr. Alpay Er, dünyanın önemli bir yapısal krizden geçtiği şu günlerde "Tasarım veya Kriz" başlığı altında bir tasarım kongresi düzenlediklerine dikkat çekerek "Tasarım krize, krizlere karşı her düzeyde kullanılabilecek etkili bir yöntemdir" dedi.

"Sürdürülebilirliğin mümkün olmaktan çıktığı noktada kriz başlıyor" diyen Er sözlerine şöyle devam etti: "Kongrenin odaklandığı endüstriyel tasarım, günümüzde insan zekası, yaratıcılığı ve hayal gücünün yeni ve somut bir ürün veya sisteme dönüştürülmesinin güçlü bir ifadesi olduğu kadar, modern toplumun önemli bir kültürel yapı taşı olarak da anlaşılmaktadır. Tasarımın arzu edilen şekilde sonuçlanması beklenen, bilinçli bir değişim, değiştirme eylemi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kriz öngörülemeyen, kontrol dışı ve olumsuz bir değişim ise, tasarım arzu edilir sonuçlara ulaşmayı amaçlayan bir değişim bilinci ve eylemidir. Yani tasarım ve kriz aslında değişimin iki farklı yüzüdür. Olumlu yöndeki bilinçli ve sürdürülebilir değişim tasarımla, tasarlayarak mümkündür. Bu yüzden, tasarım sürdürülebilir bir rekabet gücü kazanmak, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme, sürdürülebilir sosyal ve kültürel kalkınma ve elbette doğa ile uyumlu sürdürülebilir bir yaşam gibi hedefler için kullanması gereken bir yaklaşım ve yöntemler bütünüdür. İçinde bulunduğumuz dönem, ister ekonomik ve politik, isterse ekolojik ve etik perspektifle olsun, tasarım ile kriz arasındaki gerilim üzerine düşünmeyi ve tartışmayı değer kılıyor. Bu her ölçekte dönüştürücü olma potansiyeline sahip güçlü bir gerilim. Tam da bu nedenle, bugün her düzeyde tasarımın iradi, bilinçli müdahaleyi dışlamayan olasılıklar evrenine odaklanmanın vaktidir. 4. Ulusal Tasarım Kongresi İTÜ'de bu amaçla toplanıyor."

Ulusal Tasarım Kongreleri'nin temel amacının, Türkiye'de endüstriyel tasarımı çok boyutlu bir yaklaşımla ele alarak bu alanda bir araştırma kültürünün oluşmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Er, "Bu, kuruluşundan bu yana endüstriyel tasarımı ve tasarım araştırmalarını Türkiye'nin üniversite, sanayi ve kamuoyu gündeminde üst sıralara taşımayı hedefleyen bölümümüzün kurumsal misyonunun da önemli bir parçasıdır" dedi.

Konuk konuşmacı ünlü tasarımcı Profesör M.P. Ranjan

Türkiye'deki tüm tasarım araştırmacılarını, akademisyenleri, tasarımın pozitif katkısı üzerine kafa yoran herkesi bir araya toplamayı ve değişim kavramı üzerinden tasarımın tüm boyutlarını çok yönlü bir platformda incelemeyi amaçlayan kongrenin katılımcıları arasında, tasarımın sürdürülebilir ekonomik ve ekolojik süreçlerdeki rolü konusunda uluslararası bir uzman olan Profesör M.P. Ranjan da yer aldı.

Hindistan Ulusal Tasarım Enstitüsü'nde (NID) akademik ve idari birçok görevde bulunan, sürdürülebilir yerel tasarım çözümlerinde uzman olan Ranjan, küresel krizin olumsuzlukları ile başa çıkma konusunda gelişmekte olan bir Asya ülkesinden alternatif bir bakış açısını paylaşarak 4. Ulusal Tasarım Kongresi'me konuşmacı olarak katkıda bulundu.

Geleceğin tasarımcıları Tasarım Kongresi'nde ödüllerini Profilo'dan aldı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencileri geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde Ürün Tasarımı derslerini Profilo işbirliğiyle gerçekleştirdi. Bu yılki ana teması "Türk tüketicilerinin gereksinim ve alışkanlıklarına uygun olarak buzdolabı iç tasarımları, fırın ve ocak kullanımı için akılcı çözümler" olan projede öğrenciler kültürel araştırmalarının yanı sıra Profilo'nun Çerkezköy Fabrikasını da ziyaret etti ve üretim aşamasına şahit oldular. Projenin sonunda "Buzdolabı iç tasarımları, fırın ve ocak kullanımları için daha efektif tasarımlar ne olabilir?" sorusuna yanıt veren öğrenciler, jüri karşısında tüm bu çalışmaların sonucundaki projelerini sundular.

Yapılan değerlendirmede Ezgi Sabır, Pelin Kazak ve Sümeyra Betül Tayfur'dan oluşan grubun projesi birinci, Tuba Erol, Sinem Hallı ve Büşra Torgay'dan oluşan grubun projesi ikinci, Duygu Barutçu, Seyran Geyik ve N. İlknur Sevinç'ten oluşan grubun projesi de üçüncü olarak belirlendi. Dereceye giren öğrenciler kongre açılışında düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Öğrenciler çeşitli Profilo ürünleriyle ödüllendirildi.

yapi.com



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Bu yıl "Tasarım veya Kriz" ana temasıyla İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 4. kez düzenlenen Ulusal Tasarım Kongresi, 8-9 Ekim tarihleri arasında değişimin iki farklı yüzünü incelemek ve tartışmak üzere İTÜ Taşkışla Kampüsünde başladı.   
1 İmzaTümü »

» Philippe Starck
» Zaha Hadid
» Karim Rashid
» Faruk Akın
» Emrah Yücel
Ustanın Gör DediğiTümü »

» "Bir Deryâ Ki Kündekâri..." / İrfan Özfatura
» "Keçenin Son Delikanlısı..."
EkstraTümü »

» Mimarlık İhtiyacı / Ertuğ Uçar
» Fotoğraf Üzerine Okumalar - 1 / Fatma Erbaş
» Picasso ile Yunus Emre / Gökhan Akçura
» Heybesinde "Karıncaların Sözlüğü"nü Taşıyan Yolcu: Hasan Aycın / Adem Turan
» Koruma Kültürüne Bir Bakış; Bir İngiliz Kasabası... / İrfan Önal

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!