« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Eylül 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

Elektriğini Çatıda Üretene Ömür Boyu Aylık Gelir Planı

14.03.2009 - 23:37

Onduline Avrasya, çatılarda güneş enerjisi ile elektrik üretimini sağlayan sistemin Türkiye'de de piyasaya sunulması için yasal altyapının tamamlanmasını bekliyor. Onduline Group'un Avrasya Bölgesi Genel Müdürü Burhan Karahan, "Çevreye zarar vermeden üretilen elektriğin her kilovatı için devlet 25 cent ödeme yapacak. Bu, sistemi uygulayana devletten ömür boyu aylık anlamına geliyor" dedi.
Onduline Grup Avrasya Bölgesi Genel Müdürü Burhan Karahan, çatıya yerleştirilen güneş pilleri (fotovoltaik) sayesinde elektrik üretimi sağlayan sistem için gerekli tüm teknik altyapılar konusunda hazır olduklarını açıkladı. Üretilen fazla elekriğin devlete satılmasının da mümkün olabileceğini söyleyen Karahan, "Çatılarda üretilip kullanılmayan fazla elektrik için alım garantisi öngürülen yasa TBMM'de hemen hemen kesinleşmiş gibi. Çıkan karara göre çevreye zarar vermeden üretilen elektriğin her kilovatı için devlet 25 cent ödeme yapacak. Bu da sistemi uygulayanlar için devletten ömür boyu aylık gelir anlamına geliyor" dedi.

İki yönlü çalışıyor
Karahan, Almanya, ABD, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde kullanılan, fazla elektriği genel elektrik şebekesine aktaran bir sistem geliştirdiklerini kaydederek, şunları söyledi: "Bu sistem iki yönlü çalışıyor. Elektrik sayacı bir yandan evde kullanılan elektriği sayarken bir yandan da kullanılmayan ve şebekeye aktarılan elektriği tespit ediyor. Konutta kullanılan elektrikle, şebekeye aktarılan elektrik miktarı arasındaki fark tespit ediliyor ve devlet elektriğin her kilovatına belirlediği oranda ödeme yapıyor."

Maliyeti 15 bin Euro
Böyle bir sistemin kurulmasının kolay olmadığını vurgulayan Karahan, "Maliyeti 15 bin Euro'yu bulan sistem devlet desteği olmadan kendini 10-15 senede amorti edebiliyor. Amorti süresinin kısalması ve Türkiye'de de yaygınlaşabilmesi için devlet teşfiği çok önemli. Öncelikle yasal değişiklikler yapılmalı. Ardından böyle bir sayaç sisteminin oluşturulması ve vatandaşın devlete elektrik satmasını sağlayabilecek bir bürokrasinin kurulması gerekiyor" diye konuştu.

150 milyon TL ciro
Burhan Karahan, 2007 yılında 120 milyon metrekarelik çatının kaplandığı sektörün geçtiğimiz yıl 105 milyon metrekareye düşerek yüzde 13 küçüldüğünü aktararak, şu bilgileri verdi: "Sektör 2008 yılını 1.5 milyar dolarlık büyüklükle kapadı. Buna rağmen Onduline olarak geçen yılki hedefimizi yüzde 15 aşarak 150 milyon TL ciroya ulaştık. Bu yıl krizin etkisiyle büyüme hedefimizi yüzde 5 ile sınırlı tuttuk. Devam eden tüm yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz ama ekstra yatırımları 2010 yılına erteledik."

Türkiye'de güneş enerjisi
Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa ülkeleri içinde İspanya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ortalama yıllık güneşlenme süresi 2 bin 640 saat yani günlük 7.2 saat düzeyinde bulunuyor. Güneş enerjisi termik santral potansiyeli yılda 380 milyar kWh. Bu değer, Türkiye'nin yılda tükettiği yaklaşık 200 milyar kWh'lik elektriğin iki katını ifade ediyor.Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi alan bölgesi Güneydoğu Anadolu'yu, ikinci sırada Akdeniz Bölgesi takip ediyor. Sadece Antalya'da çatıların yüzde 80'ine güneş panelleri (PV) yerleştirilmesi ile yılda yaklaşık 24 milyar kwh elektrik üretilebiliyor.
arkitera



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Onduline Avrasya, çatılarda güneş enerjisi ile elektrik üretimini sağlayan sistemin Türkiye'de de piyasaya sunulması için yasal altyapının tamamlanmasını bekliyor.   
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra
Tasarım SohbetleriTümü »

» Hakan Gürsu ve IDA 2007 Ödüllü Projesi: Volitan
» Emre Arolat: "Mimarlık benim için bir dünya görüşü üzerinden şekillenen ve o denli tutarlı olan bir iş üretmektir."
» Turgut Cansever: "Kuleler, insanlığın içine düştüğü gurur ve yanılgıların eseri"
» Rem Koolhas ile Mimarlık, Kent ve İstanbul Üzerine
EkstraTümü »

» Mimarlık İhtiyacı / Ertuğ Uçar
» Fotoğraf Üzerine Okumalar - 1 / Fatma Erbaş
» Picasso ile Yunus Emre / Gökhan Akçura
» Heybesinde "Karıncaların Sözlüğü"nü Taşıyan Yolcu: Hasan Aycın / Adem Turan
» Koruma Kültürüne Bir Bakış; Bir İngiliz Kasabası... / İrfan Önal

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!