« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Nisan 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Altyazı'nın Beşir'le Vals'i

02.02.2009 - 16:40

Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin Şubat sayısının kapağında, 'En iyi Yabancı Film' dalında Altın Küre alan ve yine aynı dalda Oscar'ın en büyük favorilerinden olan İsrail yapımı animasyon-belgesel Beşir'le Vals yer alıyor. İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında gerçekleşen Sabra ve Şatila katliamına tanıklık eden askerlerden biri olan yönetmen Ari Folman, film boyunca, olaylara şahit olan diğer askerler ve çeşitli yetkililerle konuşarak, katliama dair bastırdığı hafızasını geri kazanmaya çalışıyor. Bu senenin en beğenilen filmlerinden olan, ancak politik duruşuyla bir o kadar tartışma yaratan Beşir'le Vals, filmi farklı açılardan ele alan üç yazı ve yönetmen Ari Folman'la yapılmış bir söyleşiden oluşan mini bir dosyayla masaya yatırılıyor.

Altyazı'nın 'Vizyon' sayfalarının önemli bir kısmı da David Fincher'ın son filmi Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi'ne ayrılmış durumda. 13 dalda aday olduğu Oscar Ödülleri'nin en iddialılarından olan filmin 'zaman' kavramıyla ilişkisini inceleyen bir yazının yanında, ABD'li ünlü eleştirmen Amy Taubin'in David Fincher'la yaptığı söyleşiyi de bu bölümde bulmak mümkün. 'Vizyon' sayfalarında ayrıca, Amerikan Güzeli'nin yönetmeni Sam Mendes'in banliyö hayatının açmazlarını göstermeye devam ettiği Hayallerin Peşinde (Revolutionary Road) hakkında kaleme alınmış bir yazı ve Recep İvedik 2 vizyona girerken, ilk filmin yarattığı kitlesel etki üzerine kafa yoran bir deneme de yer alıyor.

Altyazı'nın 'Vizyon Ötesi' sayfalarının önemli bir bölümünü '2008'in En İyileri' dosyası oluşturuyor. 2008'in en iyi 10 filminin kısa yazılarla hatırlandığı bu kapsamlı dosyada, sinema yazarlarının 'İlk 10' listeleri, yönetmenlerin en beğendiği filmler ve festivallerin en çok göze çarpan filmleriyle birlikte 2008 yılı tüm yönleriyle değerlendiriliyor. Altyazı'nın İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlediği 'Gölge Et Yeter!' başlıklı program dahilinde gösterilecek olan ve sinemada gölgenin farklı kullanımlarının örneklerini sunan birbirinden ilginç 7 film hakkında kaleme alınan yazılar da yine 'Vizyon Ötesi' sayfalarında bulunuyor.

Derginin 'Vizyon Ötesi' sayfalarında ayrıca, 11 Eylül'ün ardından Hollywood'un, Ortadoğu'daki işgaller sürerken, bölgede yaşayan insanların hikâyelerini nasıl anlatma(ma)yı tercih ettiğinin izini süren ve savaş ve şiddet görüntülerinin yaptırım gücünü sorgulayan geniş bir inceleme; Şubat ayında bir kez daha izleyicilerle buluşacak !f İstanbul'un öne çıkan filmleri ve etkinlikleri hakkındaki kısa yazılar ve birçok eleştirmen tarafından televizyon tarihinin en iyi dizilerinden biri olarak tanımlanan The Wire'ın tanıtıldığı 'Dizi Film Kuşağı' bölümü yer alıyor.

Altyazı'nın 'Eleştiri' sayfalarında ise, usta yönetmen Baz Luhrmann'ın son filmi Avustralya'ya farklı bakış açıları getiren iki ayrı yazının yanı sıra, Güz Sancısı, Barselona Barselona, Sibirya Ekspresi ve Sahtekâr gibi son dönemde vizyona giren birçok önemli film üzerine yazılmış eleştirileri ve Semih Kaplanoğlu'nun Süt'ünü Tarkovski'nin Ayna'sıyla (Zerkalo) karşılaştıran bir yazıyı bulmak mümkün.

Sınıf ve Dünyanın Durduğu Gün adlı filmler üzerine yazılmış eleştirilerin yanı sıra, Rec: Ölüm Çığlığı'nı Hollywood yapımı yeniden çevrimi Karantina ile birlikte ele alan bir incelemeyi ve Coen Kardeşler'in son filmi Aramızda Casus Var'ı farklı açılardan değerlendiren iki ayrı yazıyı bulabilirsiniz.



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin Şubat sayısının kapağında, 'En iyi Yabancı Film' dalında Altın Küre alan ve yine aynı dalda Oscar'ın en büyük favorilerinden olan İsrail yapımı animasyon-belgesel Beşir'le Vals yer alıyor. İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında gerçekleşen Sabra ve Şatila katliamına tanıklık eden askerlerden biri olan yönetmen Ari Folman, film boyunca, olaylara şahit olan diğer askerler ve çeşitli yetkililerle konuşarak, katliama dair bastırdığı hafızasını geri kazanmaya çalışıyor.  
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ın Fendi Önyargıları Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatıyla İlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!