« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Eylül 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Eylül'ün Kitabı Ne Çok

13.09.2008 - 07:53

Uzun ve sıcak bir yazın ardından Ramazan ile birlikte gelen Eylül ayı, yayınevleri için hareketli bir dönem. Her alanda farklı kitapların ardı ardına yayınlandığı bu dönemde; dini içerikli Ramazan kitaplarından, sansasyonel romanlara, gündeme damgasını vuracak olan siyasi kitaplardan inceleme ve araştırmalara kadar çok geniş bir yelpaze okuyucuyu bekliyor. İletişim Yayınları uzun zamandır beklenen Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi romanını yeni dönemde okuyucuyla buluşturuyor. Timaş, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Sadık Yalsızuçanlar ve Nazan Bekiroğlu kitaplarıyla okuru selamlıyor. Selis, Sibel Eraslan'ın, önceki yıl kaleme aldığı ve büyük ilgi gören "Can Parçası Hz. Fatıma"dan sonra, "Siret-i Meryem"le okurlarının karşısına çıkıyor. Sanatçı Zülfü Livaneli'nin iki yıldır üzerinde çalıştığı romanı Melekler Adası Remzi Kitabevi'nden çıkıyor. Metin Heper'in "Devlet ve Kürtler"i ve Tarhan Erdem'in "Kapana Sıkışanlara" kitabı, Doğan Kitap'ın dikkat çeken yenileri arasında.

BEKİROĞLU'NDAN "LA"

Timaş Yayınları bu sezonu üç önemli yazar ve üç büyük kitapla açıyor. Sosyolog, yazar Fatma Karabıyık Barbarosoğlu'nun medya örgütlenmesini konu alan güncel romanı Medyasenfoni, Sadık Yalsızuçanlar'ın Niyazi-i Mısri'nin yaşamını güçlü bir kurguyla bütünleştirdiği Anka isimli romanı ve Nazan Bekiroğlu'nun yaradılış, Havva, Adem, şeytanın insana musallat edilişi, Adem'in dünyaya gönderilmesi ve Habil-Kabil ekseninde yürüyen romanı "La" raflardaki yerini alacak. Halide Nusret Zorlutuna'nın tüm şiirlerinin yanısıra "Aşk ve Zafer" ile "Aydınlık Yol" isimli iki romanın yer aldığı bütün eseleri dizisi de raflardaki yerini alacak. Ayrıca Ebubekir Eroğlu'nun "Çalkantı ve Dalga" isimli bir fikir/deneme kitabı ve Ali Ayçil'in bir şiir kitabı da yakında çıkacak.

ŞÖHRETLERİN 'RENKLİ' DÜNYASI

Ünlü magazin gazetecisi Suna Üçkarışoğlu'nun magazin dünyasının görünmeyen yüzünü anlattığı, çok ses getiren kitabı "Deligonca"nın ardından, bu ay Selis Yayınları'ndan çıkacak olan "Şöhret Psikolojisi" kitabı da çok konuşulacağa benziyor. Kitapta, Türkiye'deki şöhretlilerin yaşantılarından alınan örneklerle, onların psikolojilerine ilişkin ilginç ipuçları veriliyor. Magazin programlarını izlemesek bile haberlerde, gazetelerde günlük tartışmalarda karşımıza çıkan 'şöhret'lerin hayata hangi pencerelerden baktığı, şöhretin ne tür psiklojik sapmalara yol açtığı bu kitapla daha anlaşılır kılınmaya çalışılıyor. Selis'ten çıkacak olan kitaplardan biri de önümüzdeki dönemde siyasi kulisleri fazlasıyla hareketlendirecek olan yerel seçimlere odaklı. Uzun yıllardır çeşitli seçim kampanyalarında siyasi danışmanlık ve kamuoyu araştırmaları hizmeti veren tecrübeli isim Yavuz Saltık'ın "Tanrım Beni Baştan Yarat" kitabı, yerel seçimi yakından takip edenlere rehber niteliği taşıyor. Saltık kitabında adayların, belediye başkanı olmak için ne gibi yöntemlere başvurduğunu da anlatıyor. "Milli Mücadele Hikayeleri", Nesime Ceyhan'ın daha önce yayınlanan "Balkan Savaşı Hikayeleri", "Trablusgarp Savaşı Hikayeleri" ve "1. Dünya Savaşı Hikayeleri"nin ardından çıkan dördüncü kitabı. Sibel Eraslan'ın "Siret-i Meryem Kitabı" da yayınevinin merakla beklenen kitaplarından. Yayınevi, önümüzdeki sezon, nitelikli çocuk kitapları da yayınlamayı planlıyor. "İyi Olmama Yardım Et" serisi 'Selis Çocuk' logosu altında yayınlanacak. Ekranların sevilen dizisi "Bez Bebek" de masal kitabı olarak minik okurların beğenisine sunulacak.

MAHALLE BASKISI VE KÜRT SORUNU

Doğan Kitap'ın öne çıkan yenileri arasında araştırma/inceleme kitapları çokça. Yayınevi gündeme damgasını vuran konuları alanında başarılı siyaset bilimci, gazeteci ve akademisyenlerin kitaplarıyla tartışmaya açacak. Siyaset bilimci Metin Heper, "Devlet ve Kürtler" kitabında Türkiye'de her dönem gündemin baş sıralarına oturan Kürt sorununu masaya yatırıyor. Devletin "Kürt sorunu" algısının, gerçeğe uygun olup olmadığı sorusuna eğilen Heper, hem Osmanlı İmparatorluğu'nda hem de Türkiye Cumhuriyeti'nde, Türkler ile Kürtlerin toplumsal ve siyasal yapıların temel taşları olduğunu, alınyazılarının birbirleriyle örtüştüğünü vurguluyor. Gazeteci, yazar Tarhan Erdem de "Kapana Sıkışanlara" adını taşıyan inceleme kitabında Kürt sorununa odaklanıyor. Tarhan Erdem, Konda'nın 2006 yılı sonbaharında gerçekleştirdiği ve "Biz Kimiz?" başlığıyla Milliyet Gazetesi'nde yayımlanan araştırmadan elde edilmiş sonuçları, yine geçen ilkbaharda gerçekleştirilen ikinci "Biz Kimiz?" araştırmasının bulgularıyla karştırılmasında varılan sonuçlar üzerinden Türkiye ve Kürtler ile ilgili geniş bir rapor analizi sunuyor. A.Yılmaz Soyyer'in "Çerağlar Uyanırken" kitabı ise 1826'da kapatılan Bektaşi tekkelerinin 22 yıl sonra tekrar canlanışının öyküsünü anlatıyor. Romanda tarihi olaylar gerçek atmosferine uygun olarak anlatılırken, Bektaşi kültürüyle ilgili detaylar, mekanlar, törenler, kıyafetler en ince ayrıntıları ile gözler önüne seriliyor. Bektaşilik dışında da dönemin müziği, giyim-kuşamı, Frenk adetleri, İstanbul kahvehaneleri, evleri, konakları incelikle işleniyor. Nur Vergin'in 1980 yılında ilk baskısı çıkan ve halen üniversitelerde kitap olarak okutulan "Siyasetin Sosyolojisi" kitabı, genişletilmiş yeni baskısıyla çıkıyor. Gazeteci Ruşen Çakır, "Mahalle Baskısı" kitabında, Şerif Mardin'in ortaya attığı, uzun süre gündemde kalan ve kitaba da adını veren tartışmayı yazıyor. Anı kitapları arasında dikkat çekenlerde ise Faruk Mercan'ın "Fethullah Gülen", Türkiye'deki Musevi Cemaatinin Onursal Başkanı Bensiyon Pinto'nun "Anlatmasam Olmazdı" ve Atlas Dergisi yayın yönetmeni Özcan Yüksek'in "1001 Gecede Yolculuk" isimli kitapları var.


YENİ İNSAN'DAN SANAT KİTAPLIĞI

Yeni İnsan Yayınevi bu sezonda, beş başlık altında yaptığı yayınlara "Sanat" başlığını da ekliyor. Rıfat Şahiner, ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyen telif eserlere, bu seriden çıkan "bugün-şimdi-yaşayan-yaratılan sanat eserlerine değin" kitabıyla geniş açılı bir perspektif sunuyor. Eğitim serisinde ise sekiz farklı ülkeden araştırmacının oluşturduğu, editörlüğünü Mustafa Safran ve Dursun Dilek'in yaptığı "21. Yüzyılda Vatandaşlık, Kimlik ve Tarih Eğitimi" kitabı yayınlanacak. Kitapta, teorik alanda devam eden vatandaşlık tartışmalarının uygulamadaki felsefi ve epistemik problemleri ve vatandaş yetiştirme aracı olarak tarih eğitiminin nasıl kullanıldığı veya nasıl kullanılması gerektiği, terörle mücadelede tarih eğitiminin etkisi, neliği, küresel vatandaşlığın mümkün olup olmadığı ve tarih eğitiminin bu kavramı ortaya çıkarmada etkili olup olamayacağı tartışılıyor.

"İklimin Kültür Tarihi" ve "Bombalamanın Tarihi" yeni tarih kitapları. Postmodern yazının önemli temsilcilerinden Natalia Zenon'un "Martin Guerre Döndü(mü?) isimli kitabı da yeni yayın döneminde okurla buluşuyor. Edebiyat Serisi'nden çıkacak olan bu kitap, tarih felsefesinde önemli yer tutan "Yeniden Kurmacılık" akımının en önemli eserlerinden biri aynı zamanda. Yeni İnsan Yayınevi'nin roman serisi ise Halil Gülbeyaz'ın Almanya'da çok ses getiren "Mardin'den Kaçış" ve ABD eğitim sistemi eleştirisi yapan Patricia Kokinos'un kaleme aldığı "Melekler Parkı" ile devam edecek..

BİR AMERİKAN YAZAR PAUL AUSTER

Dünya edebiyatından önemli yazarları Türk okurlarla buluşturan Can Yayınları, bu sezon da "İskenderiye Dörtlüsü" kitabıyla tanınan ve Akdeniz ruhunu eserlerine yansıtan Britanyalı yazar Lawrence Durrell'in "Mekan Ruhu" kitabını, Ülker İnce'nin çevirisiyle yayınlıyor. Amerikan edebiyatının en parlak temsilcilerinden Paul Auster'in "Karanlıktaki Adam" isimli yeni romanı da Aster kitaplığına ekleniyor. Fotoğraf sanatçısı, çevirmen, yazar Münir Göle'nin 2000 yılında yayınlanan romanı "Uzak Bir Gölge", yeni baskısıyla okuyucuyla buluşacak. Halide Edib Adıvar'ın "Yolpas Cinayeti ve Son Eseri" isimli romanının yanı sıra "Türkiye'de Şark Garp Meseleleri ve Amerikan Tesirleri" isimli kitabı da yeni baskıyla okurla buluşacak.


KADIN ÖYKÜLERİNDE SIRA ANKARA'DA

Fransız denemeci, eleştirmen Roland Barthes'in Sema Fırat tarafından Türkçe'ye kazandırılan "Ara Olaylar" ve Mehmet Fırat tarafından yayına hazırlanan "Yazma Arzusu" isimli iki kitabı, bu ay Sel Yayınları'ndan çıkıyor. Yayınevi, Kadın Öykülerinde İstanbul ile başlattığı öykü derlemelerinin Ankara ayağını da bu sezon tamamlıyor. Efnan Dervişoğlu'nun hazırladığı "Kadın Öykülerinde Ankara" Selçuk Baran, Sevgi Soysal, Nazlı Eray, İnci Aral, Feride Çiçekoğlu, Adalet Ağaoğlu, Lütfiye Aydın, Sevgi Özel, Menekşe Topak, Erendiz Atasü, Cahide Birgül gibi yirmi beş kadın yazarın öykülerinden oluşuyor. Orhan Türker, "Halkadona'dan Kadıköy'e" ile yayınevinin Galata, Fener, Tatavla, Arnavutköy, Tarabya, Büyükada, Burgaz, Kınalıada gibi İstanbul'un kadim semt ve adaları ile sürdürdüğü semt monografilerine Kadıköy'ü de ekliyor.

LİVANELİ'NİN BEKLENEN KİTABI

Sanatçı, yazar Zülfü Livaneli'nin iki yıldır üzeirinde çalıştığı "Melekler Adası" adlı romanı Remzi Kitabevi'nden çıkıyor. Livaneli, kitabında kimliği olmayan bir adayı ve adada yaşayan insanları anlatıyor. Hıfzı Topuz "Kara Çığlık" ismini taşıyan belgesel romanında Afrika gerçeğini inceliyor. Müzikbilimci ve eleştirmen Evin İlyasoğlu'nun müzik alanında başvuru kaynağı olabilecek kitabı "Zaman İçinde Müzik" kitabı da yenilerden. Nermin Vahid Menemencioğlu'nun anı kitabı "Boğaz'daki Kırmızı Köşk" ve Alev Lytle Courtier'in "Hareme Dönüş" isimli belgesel romanı da okurun ilgisini çekeceğe benziyor.


BATI TÜRKLERİ TANIYOR MU?

Geçtiğimiz dönem "Batı İslam'ı Tanıdıkça" kitabını yazan Muhsin Subaşı'nın bu kez "Batı Türkü Tanıdıkça" adlı kitabını yayınlıyor. Nesil Yayınları arasından çıkacak olan kitap, Batı'nın gözündeki Türk algısını ele alıyor. Yayınevinin inceleme araştırma kitaplarından bir diğeri de Mümtazer Türköne'nin "Gerçekçi Ol İmkansızı İste" isimli kitabı. Türköne, bu kitapta 68 kuşağını mercek altına alıyor. 100. yılında II. Meşrutiyet de bir çok kitaba ilham kaynağı olmaya devam ediyor. İsmail Çolak imzalı "İkinci Abdulhamid" bu kapsamda yayınlanan kitaplardan biri. Sabri Zengin'in "Osmanlı'nın Fetih Yöntemleri", cihana hükmetmiş İmparatorluğun askeri başarılarının altında yatan taktikleri ele alıyor. Hece Yayınları bu yayın döneminde inceleme kitaplarına ağırlık veriyor. Hamit İnayet', "Çağdaş İslâmî Siyasî Düşünce" isimli kitabında; Mısır, İran, Pakistan, Hindistan, Lübnan, Suriye ve Irak'taki bazı yazar ve düşünürler tarafından ifadelendirilen ve 20. yüzyılda Müslümanlar arasında hayat bulan başlıca siyası fikirleri açıklayıp yorumluyor. Gazali'nin "Mişkâtul Envâr" isimli inceleme kitabı "Vahdet"e odaklı önemli bir çalışma. Ömer Aksay'ın "Bahçe'nin Epik Sürgünü", Atıf Beddir'in "Rüzgarın Dili Lâl" ve Ali Emre'nin "Rahlede Ağlayarak Nietzsche" isimli kitapları Hece'nin okuyucuyla buluşturacağı şiir kitaplarından.


DÜNYADA İLK KEZ TÜRKİYE'DE: ZONARO

1891 yılında İstanbul'a gelen ve 1896 yılında II. Abdülhamid tarafından Saray Ressamı olarak görevlendirilen Fausto Zonaro'nun 1924 yılında kaleme alıp büyük bir özenle, kapağından bölümlerine ve içine yerleştirilecek görsel malzemeye kadar basılmaya hazır bir kitap halinde hazırladığı hatıratı, dünyada ilk kez Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkiye'de yayımlanıyor. Abdülhamid'in Hükümdarlığında Yirmi Yıl / Fausto Zonaro'nun Hatıraları ve Eserleri adlı kitapta sanatçının İstanbul'a gelişi ve bu ülkede kaldığı yıllar boyunca yaşadıkları ve tarihsel tanıklıkları yer alıyor. Yayınevinin bir diğer ses getirecek kitabı ise Nazım Hikmet'in "Öteki Defterler"i. Kitap, Nâzım Hikmet'in yarım kalmış, bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmamış roman ve hikâye parçalarıyla dolu defterlerden oluşuyor.

(Yenişafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Bu yıl Ramazan heyecanıyla gelen Eylül ayı yepyeni kitapların da habercisi. Yayınevleri her kesimden okuyucuya hitap eden kitapları bir bir görücüye çıkarmanın heyecanını yaşıyor.  
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!