« Anasayfa | Künye | Arşiv 16 Ekim 2024, Çarşamba
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Frankfurt, Siyaset Değil Kitaplar İçin

02.08.2008 - 23:34

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Frankfurt Kitap Fuarı'nda, dünyanın önüne, bir siyasi anlayış değil, yayın, yazın zenginliği ve bu zenginlikle temsil edilen "Türkiye" isminin çıkacağını söyledi.

Günay, bazı yazarların kendisini ve bakanlığı protesto ederek, fuara katılmayacaklarını açıklamalarına tepki göstererek, "Sözde bugün işbaşında bulunan siyasi iktidara zarar vermeye çalışırken, bilerek-bilmeyerek Türkiye imajına olumsuz etki yapıyorlar" dedi.

Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onur konuğu olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin, bütün düşünce ve yazın zenginliğiyle dünya okur yazarlarının önüne çıkacağını ifade etti.

Türkiye'nin yayın ve yazın dünyasının çeşitli taraflarından oluşan Ulusal Komite'nin tümüyle sivil inisiyatif yetkisi çerçevesinde çalıştığını belirten Günay, bakanlığın fuarın sadece "maddi altyapısını oluşturduğunu", komitede bakanlıktan sadece bir temsilci bulunduğunu vurguladı.

Bazı yazarların, protesto için fuara katılmayacaklarını açıklamasına değinen Günay, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki tüm siyasi anlayışların, bütün farklı anlayışların, bütün renklerin, tüm dillerin, inançların, inançsızların, farklı inanışların birlikte sergileneceği bir büyük şölen; düşünce, yazın şöleni yapılmaya çalışılıyor. Fuarda, Türkiye'nin yayın,e yazın zenginliği ve bu zenginlikle temsil edilen 'Türkiye' ismi dünyanın önüne çıkacak, bir siyasi iktidar, onun birimi, bakanlığı, bir siyasi anlayışı değil.

Ama bazıları bizi protesto ettiklerini söyleyerek, fuara katılmayacaklarını açıklıyorlar. Sözde, bugün işbaşında bulunan siyasi iktidara zarar vermeye çalışırken, bilerek-bilmeyerek Türkiye imajına olumsuz etki yapıyorlar.

Bereket versin Türkiye imajı, hem turizm hem kültür alanında, çeşitli alanlarda gördüğümüz böyle küçük tepkisel, olumsuz davranışlardan hemen etkilenmeyecek kadar güçlü bir noktaya erişti."

"Biz destekçiyiz"

Fuarın, Türkiye'nin uluslararası piyasaya çıkması için "inanılmaz önemli bir alan" olduğuna dikkati çeken Günay, herkesin buna katkı yapması gerektiğini söyledi.

Günay, "Bir kez daha altını çizerek söylemek istiyorum; Burada bir siyasi iktidar, bir siyasi anlayış, hükümet, hükümetin bir bakanı, birimi temsil edilmeyecek, Türkiye temsil edilecek.

Biz sadece en iyi salonları tutmak, en iyi fuar alanlarını dizayn etmek, en iyi stantları kurmak, ebrusundan, tezhibine, resminden sinemasına her alanda Türkiye'nin zenginliğini sergilemek için altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Biz destekçi konumundayız, doğrudan düzenleyen sivil toplumun kendisi, Türkiye'nin yazın ve yayın dünyasının kendisi" diye konuştu.

Fuardan önce olumlu imaj çalışması

Öte yandan, Almanya'da fuardan önce, Türkiye hakkında olumlu kültür-sanat imajı oluşması için çalıştıklarını da dile getiren Günay, 8-10 Ekim'de yapılacak Popkomm'a konuk ülke olarak Türkiye'nin katılacağını anımsattı.

Günay, "Popkomm için de ciddi bir harcama yaptık ve orada bir müzik şöleni, Türkiye'nin müzik alanındaki zenginliğini sergileyen bir şölen olsun diye uğraşıyoruz" dedi.

Fuarın açılışından önce pek çok sanatsal etkinlik, sergi, panel ve toplantı düzenlenmeye başladıklarını ifade eden Günay, şöyle devam etti:

"Eylül ayında bunların yoğunluğu artacak. 14 Ekimdeki açılışta da Türkiye'nin Nobel kazanmış tek yazarı Orhan Pamuk açılış konuşması yapacak. Arkasından gelen süreçte, 100'lerce yazar, aydın, sanatçı, ozan, Türkiye'yi temsilen çeşitli alanlarda kendilerini ifade etme alanı bulacaklar.

Bence kültür ve sanat alanında yaptığımız etkinlikler, Türkiye'yi dünyaya tanıtmakta kullanılan profesyonel tanıtım kampanyaları kadar olumlu girişimler. Türkiye asıl kültür-sanat etkinlikleriyle tanındığı zaman, Türkiye turizmi de dünyada daha değerli hale gelecek. Bunlar, dünyada daha saygın Türkiye imajı oluşması konusunda birbirini destekleyen işler."

'Fikri mülkiyet başlığında sıkıntı yok'

Günay, Avrupa Birliği (AB) ile müzakereler çerçevesinde açılan fikri sınai mülkiyet hakları başlığıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Müzakerelerde sorun yaşamadıklarını belirten Günay, AB'ye uyum kapsamında telif hakları konusunda yeni bir yapılanma olup olmayacağıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Şu anda yeni yapılanma yok ama müzakere sürecinde Türkiye'deki fikri hakların mevzuat uyumunda sorun yaşamıyoruz. Daha önce yapılan düzenlemeler bizim müzakere sürecinde oldukça rahat bir konumda olmamızı sağlıyor. Çünkü AB'ye bakılarak hazırlanmıştı. Bizim rahat olduğumuz alanlardan biri, mevzuat kısıntımız yok."

(Cnn Türk)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Günay, bazı yazarların kendisini ve bakanlığı protesto ederek, fuara katılmayacaklarını açıklamalarına tepki göstererek, "Sözde bugün işbaşında bulunan siyasi iktidara zarar vermeye çalışırken, bilerek-bilmeyerek Türkiye imajına olumsuz etki yapıyorlar" dedi.  
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!