Ey okur, bu kitapta anlatılan senin hikayen değil. Çünkü senin anlatılacak bir hikayen yok. Hiç olmadı. Onların var!


ŞEYTAN ALETLERİ
(fanzinler, demolar, afişler)

Altay Öktem,
Varlık Yayınları

ALTAY ÖKTEM VE SON KİTABI HAKKINDA

Kadir AYDEMİR


Gazeteler, kitaplar, dergiler, kaset ve CD'ler hayatımızın vazgeçilmez parçaları. Dünya görüşümüz, beğenimiz ne olursa olsun; bize hitap eden bir yayını bulmakta zorluk çekmeyiz.

Ama bunlar buzdağının görünen kısmı. Altta ise içten içe kaynayan bir yeraltı kültürü var. Bazı alt kültürler çoğumuzun haberi bile olmadan alternatif bir yayıncılık oluşturmuşlar bile. Fotokopiyle çoğaltılan fanzinler elden ele dolaşıyor. Basit stüdyolarda, evlerde kaydedilen
demoların kaç tane çoğaltıldığını, nerelere ulaştığını tespit etmek bile olanaksız.

Duvarlara biraz dikkatli bakarsak fotokopi afişlerin nasıl yayıldığını, kimi zaman bilboardlardaki afişlerden bile daha etkili olduğunu görüyoruz.

Altay Öktem, 1970'li yıllardan beri hazırlanan 150'den fazla fanzini, 100'e yakın demoyu ve yüzlerce fotokopi afişi inceledi. Anarşist, nihilist yayın organlarından çizgiroman, bilimkurgu, edebiyat, sinema, metal, punk fanzinlerine, alternatif müzik gruplarının demolarına kadar içinde her türlü rengi barındıran bir yeraltı profili çiziyor Şeytan Aletleri.

Şeytan Aletleri bu alanda Türkiye'de yapılan ilk kapsamlı inceleme. Aynı zamanda 1997 yılında New York ve Londra'da aynı anda yayınlanan, Stephan Duncombe'un "Notes From Underground - Zines and The Politics of Alternative Culture" adlı kitabıyla birlikte dünyada yapılan en geniş kapsamlı kaynaklardan biri olma özelliğine sahip.


Ana Sayfa l Editör'den l Künye l Kültür-Sanat l Netleşi l Adres Çubuğu l Oyun l Arşiv l E-Mail