« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Ekstra ]

Neriman Hanım'ın Ölümü

Gökhan Özcan

08.02.2009 - 21:49

Toplum olarak müziği halisane dinlediğimiz yılların radyo yılları olduğuna dair bir kanaatim var. O dönemin ses ve saz ustalarının da icra ettikleri musikiye özleriyle bağlandıklarını, ömürlerini bu aşkla sürdürdüklerini düşünüyorum. Hepsi tek başına birer derya olmalarına karşın, seslerindeki eksikliği fizikleriyle kapatmaya çalışan beşinci sınıf zamane şarkıcılarının birkaç yılda kazandığını ömürleri boyunca kazanamadılar. Dolayısıyla hiç profesyoneli olmadılar işlerinin, hep amatörü, gönüllüsü kaldılar. Ama aradan geçen onca yıla, Türkiye'nin geçirdiği büyük değişimlere rağmen o radyo günlerini yaşamış, hatta ucundan bile olsa o zamana erişmiş olanlar o ustaları bir aile büyükleri gibi kalp sızılarıyla hatırlıyorlar. Sadece isimlerini değil, seslerindeki vurgu ve titreşimlere kadar çok zengin icra başkalıklarını da hiç unutmuyor, hafızalarından silmiyor, silemiyorlar. Zaman zaman gözlerini bir noktaya dikerek geçmişe, eski hatıralara doğru uzandıklarında, can kulaklarının derinliklerinde o yankıları yeniden dinliyor, her şeyin bir başka yaşandığına inandıkları o eski zamana sığınıyorlar. Ben de onlardan biriyim ve bugünlere alışamamakta, ısınamamakta ısrar eden kalbim, hafızamı tazeleyen her vesileyle sızılara gark oluyor.

Neriman Altındağ Tüfekçi'nin vefatı o vesilelerden biri oldu bugün. Seksenli, doksanlı yıllarda doğanların kahir ekseriyetinin en fazla ismine aşina olabildiği bu isim sadece Türk halk müziğinin değil, folklorumuzun, kültür dünyamızın, geleneksel duygu dünyamızın dev isimlerinden biriydi. Türkiye çok hızlı değişiyor, değerler sistemimiz de bu değişimden payını alıyor. Artık her şey tüketime açık, müzik bir endüstri ve talebi olmayan, isteyeni kalmayan ürünü kaldırıp bir kenara atıyor. Müziği o eski zamanın radyolarından dinlemeye alışan kulaklar, bir süre TRT'nin koruyucu, kollayıcı anlayışıyla televizyonda da bu muhabbeti sürdürdüler. Sonra özel televizyonlar ve radyolar açıldı, yani iş ticarete döküldü ve bugün starlarını neredeyse günlük periyotlarla değiştiren anlamsız bir döngüye kadar gelip dayandı her şey... Bugün bırakın eskinin ustalarını hatırlamayı, bir zamanlar anlamsızca üstlerini parçalayacak kadar sevdikleri Yonca Evcimik'i bile hatırlamıyor yeni kuşaklar...

Bunu sosyolojik bir realite olarak görebilirim, ama kabullenemem. Yonca Evcimik umurumda değil işin doğrusu, ama Neriman Altındağ Tüfekçi'yi hatırlamak zorunda bu ülkenin gençleri... "Kışlalar Doldu Bugün"ü Neriman Hanım'ın sesinden dinlemek zorunda. Çünkü bu türkü, bu ses, bu ülkenin, bu toprağın geçmişinin, o geçmişle yoğrulan özünün sesi... Bir ülke, bir halk, kendi öz sesine yabancı kalabilir mi? Neriman Hanım gibi sanatçılar sadece ses ve icralarıyla hafızalarımıza unutulmaz izler bırakmamışlar; kendilerine ulaşan kültürel hazineyi selametle kendilerinden sonrakilere ulaştırmış, bununla yetinmeyip kaybolan nice güzelliği de yeniden gün yüzüne çıkarmış, yaşatmışlardır. Bugün türkü söyleyen hemen herkesin de hocasıdır Neriman Hanım... Keşke onlar da onun kadar sadık kalabilselerdi, bu ülkenin, bu toprağın, bu halkın öz sesine, tavrına, söyleyişine.

Neriman Hanım'a Allah'tan rahmet diliyorum, en azından ben yaşadığım sürece onun içli sesi hafızamın en güzel köşelerinde daima yankılanacak.

(Yeni Şafak)

Yonca Evcimik umurumda değil işin doğrusu, ama Neriman Altındağ Tüfekçi'yi hatırlamak zorunda bu ülkenin gençleri... "Kışlalar Doldu Bugün"ü Neriman Hanım'ın sesinden dinlemek zorunda. Çünkü bu türkü, bu ses, bu ülkenin, bu toprağın geçmişinin, o geçmişle yoğrulan özünün sesi... Bir ülke, bir halk, kendi öz sesine yabancı kalabilir mi?   
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!